Love Parade Berlinben

2000.07.08. 16:27
Ismét több mint egymillió ember vonul végig Berlinen, a szombati Love Parade idején. A techno és a szabad szerelem rajongói ugyanebben az időben az angliai Leedsben is összegyűltek, hogy hatalmas tömegrendezvényen ünnepeljék a "One world, one Love Parade"-ot.

Még az ötcsillagos szállodákban sem lehetett a hétvégi berlini Love Parade idejére helyet foglalni, akkora érdeklődés kíséri évről évre a német fővárosban rendezett, a szabad szerelemről (satöbbiről) szóló fesztivált, ahol egy sör ugyanannyiba kerül, mint egy dobozos kóla a nem túl messzi, hannoveri expón, vagyis öt márkába.

A rendezők 30-50 DM-re csökkentették az árakat

A már kába tömeg (a porosz rendőrség szerint a Június 17. úton felvonulók fele általában drogokat szed) egyébként 250-300 millió márkát költ majd a Love Parade idején.

A Love Parade egyébként sem olcsó dolog sok (after-)parti belépője 70 márkába került korábban, most viszont - látva az üres diszkókat és csarnokokat - a rendezők 30-50 DM-re csökkentették az árakat. Persze mindehhez még jönnek a particuccok, a kondomok, az italok, fel kell készülnie mindazoknak, akik veszik maguknak a fáradtságot, és felkerekednek a berlini eseményre.

Persze a Love Parade nem elősorban gazdasági teljesítmény: a felvonulók száma egyre nő, s ezzel természetesen lépést tartanak a szervezők is. Az idei jelszó: "One world, one Love Parade". Ezt bizonyítja, hogy a berlini rendezvénnyel egyidőben az angliai Leedsben is Love Parade-ot tartanak.

Baloldali Love Parade?

A Die Welt című német lap konzervatív kommentátora szerint a Love Parade egyébként eléggé baloldali (!). Például a techno szerinte közösséget jelent, s noha a rendezők és a résztvevők egyre inkább megosztottak, a globalizáció ide is elért.

A szervezők idén több mint egymillió látogatóra számítanak. Az egész város életét felborító, óriási hangzavarral és tumultussal járó felvonulás egyébként délután kettőkor kezdődött, megszámlálhatatlan techno-fan, szerelem-őrült vagy egyszerűen csak kíváncsi fiatal (és még fiatalabb) tódult ki Berlin széles utcái közül az egyik legszélesebbre, és egy a Tiergarten (Állatkert) elnevezésű városrészben. Ám azt egyelőre nem lehet megmondani, mikor fejeződnek be a rave- és techno-partik.

Ötven hatalmas parádéskocsi gördül majd a menetben, többek között ezek gondoskodnak a zenéről (például technóról). 1996 óta itt van például a Sucker-team, képviselteti magát a Raveline Magazin, és mások, mint például a Die Jungen Katholiken (Az ifjú katolikusok) is.

Este hét órakor a berlini Győzelmi oszlopnál gyűlnek majd össze a DJ-k, és a hatalmas tömegrendezvény tömegeknek szóló része ekkor éri majd el csúcspontját.  • Hírek
  • Hírek