Repülési tilalom a Royal Navy helikoptereire

2000.04.28. 17:47
Biztonsági okok miatt több mint 40 Lynx típusú helikopter repülési engedélyét függesztették fel a brit flottánál - jelentette a BBC. Egy hollandiai baleset miatt tudniillik komoly kétségek merültek fel a gépek biztonságával kapcsolatban. A rendelkezés a szárazföldi erők néhány helikopterére is vonatkozik.
A Lynx-flotta átvizsgálása több mint két évet vehet majd igénybe
A 44 helikopter hónapokig a földön maradhat, és a teljes Lynx-flotta átvizsgálása több mint két évet vehet majd igénybe - ismerte el a londoni Védelmi Minisztérium.

A Lynnxek alapvető feladata a hajók védelme, illetve a hajók körüli vizek feletti járőrözés, ellenőrzés. A helikopterek esetleges hibája utáni nyomozás 1999-ben indult, mikor a holland flotta egy ilyen típusú gépe lezuhant.

A gyártó GKN Westland a történtek után azt javasolta, hogy a brit flotta 59 somerseti helikopterét szereljék fel a legújabb titán rotorfejekkel.

Westland Lynx

Az angol airpower.co.uk oldalon részletes leírás található a Lynxről és különböző változatairól. A cikkből kiderül, hogy a helikopter egy 1967 angol-francia megállapodás eredménye - a gyártás 70 százaléka angol cégekre esik. A Lynx egyik legfontosabb jellegzetessége a speciális titánötvözetből készült négyágú rotor. Minden változat fejlett, bármilyen időjárási körülmények között használható navigációs rendszerrel rendelkezik. Az első prototípus 1971-ben, a kifejezetten a szárazföldi csapatoknak szánt változat 1977-ben repült először. A Lynx 12 katonát vagy 900 kilogrammnyi terhet, illetve egy sor fegyvert szállíthat. 1976-ra a flottának szánt verzió prototípusa is elkészült. A külső felfüggesztési pontokon két torpedó, négy hajó elleni rakéta és egy gépágyú kaphat helyet. Lynxeket tart hadrendben Argentína, Brazília, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Nigéria, Norvégia és Portugália.

A szárazföldi csapatok helikopterei közül néhányra szintén a repülés szüneteltetése vár, bár azok nagy része másfajta rotorral készült, mint a flotta gépei. A hadsereg máris bejelentette, hogy Észak-Írországban nyolc Lynx repülését letiltották, bár nyilatkozatuk szerint ettől még ugyanúgy támogatni tudják a rendőrség akcióit.

A minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Lynxeket csak elővigyázatosságból nem engedik felszállni, és mindegyiket felszerelik majd az új alkatrészekkel. A szóvivő kijelentette: ,,számunkra a pilóták és a személyzet biztonsága a legfontosabb. Bízunk benne, hogy két éven belül az összes gép újra szolgálatba állhat." Hozzátette: ,,a történtek nem befolyásolják a ránk bízott feladatok végrehajtását sem az Öbölben, sem a Karib-térségben."

Dr. Lewis Moonie védelmi miniszter szerint elég ,,komoly" a helyzet, de hangsúlyozta, hogy a hadsereg meg tud birkózni a problémával. ,,A történtek nem befolyásolják a flotta működését, mert szabadon cserélgethetjük a hadsereg és a flotta helikoptereinek megfelelő alkatrészeit" - nyilatkozta a miniszter.  • Tippek
  • Betét