Árpád
-2 °C
4 °C

Repülési tilalom a Royal Navy helikoptereire

2000.04.28. 17:47
Biztonsági okok miatt több mint 40 Lynx típusú helikopter repülési engedélyét függesztették fel a brit flottánál - jelentette a BBC. Egy hollandiai baleset miatt tudniillik komoly kétségek merültek fel a gépek biztonságával kapcsolatban. A rendelkezés a szárazföldi erők néhány helikopterére is vonatkozik.
A Lynx-flotta átvizsgálása több mint két évet vehet majd igénybe
A 44 helikopter hónapokig a földön maradhat, és a teljes Lynx-flotta átvizsgálása több mint két évet vehet majd igénybe - ismerte el a londoni Védelmi Minisztérium.

A Lynnxek alapvető feladata a hajók védelme, illetve a hajók körüli vizek feletti járőrözés, ellenőrzés. A helikopterek esetleges hibája utáni nyomozás 1999-ben indult, mikor a holland flotta egy ilyen típusú gépe lezuhant.

A gyártó GKN Westland a történtek után azt javasolta, hogy a brit flotta 59 somerseti helikopterét szereljék fel a legújabb titán rotorfejekkel.

Westland Lynx

Az angol airpower.co.uk oldalon részletes leírás található a Lynxről és különböző változatairól. A cikkből kiderül, hogy a helikopter egy 1967 angol-francia megállapodás eredménye - a gyártás 70 százaléka angol cégekre esik. A Lynx egyik legfontosabb jellegzetessége a speciális titánötvözetből készült négyágú rotor. Minden változat fejlett, bármilyen időjárási körülmények között használható navigációs rendszerrel rendelkezik. Az első prototípus 1971-ben, a kifejezetten a szárazföldi csapatoknak szánt változat 1977-ben repült először. A Lynx 12 katonát vagy 900 kilogrammnyi terhet, illetve egy sor fegyvert szállíthat. 1976-ra a flottának szánt verzió prototípusa is elkészült. A külső felfüggesztési pontokon két torpedó, négy hajó elleni rakéta és egy gépágyú kaphat helyet. Lynxeket tart hadrendben Argentína, Brazília, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Nigéria, Norvégia és Portugália.

A szárazföldi csapatok helikopterei közül néhányra szintén a repülés szüneteltetése vár, bár azok nagy része másfajta rotorral készült, mint a flotta gépei. A hadsereg máris bejelentette, hogy Észak-Írországban nyolc Lynx repülését letiltották, bár nyilatkozatuk szerint ettől még ugyanúgy támogatni tudják a rendőrség akcióit.

A minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Lynxeket csak elővigyázatosságból nem engedik felszállni, és mindegyiket felszerelik majd az új alkatrészekkel. A szóvivő kijelentette: ,,számunkra a pilóták és a személyzet biztonsága a legfontosabb. Bízunk benne, hogy két éven belül az összes gép újra szolgálatba állhat." Hozzátette: ,,a történtek nem befolyásolják a ránk bízott feladatok végrehajtását sem az Öbölben, sem a Karib-térségben."

Dr. Lewis Moonie védelmi miniszter szerint elég ,,komoly" a helyzet, de hangsúlyozta, hogy a hadsereg meg tud birkózni a problémával. ,,A történtek nem befolyásolják a flotta működését, mert szabadon cserélgethetjük a hadsereg és a flotta helikoptereinek megfelelő alkatrészeit" - nyilatkozta a miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?