Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nem találják a macedón elnököt

2004.02.27. 06:06
NATO-katonák és boszniai rendőrök csütörtök éjjel gyalogos csoportokban folytatták a kutatást a Borisz Trajkovszki macedón elnököt szállító repülőgép roncsainak felkutatására, az est beköszöntével leállított légi felderítés csak pénteken, hajnalhasadtakor kezdődik újra.
Az elnököt és kíséretét szállító kormánygép csütörtök reggel zuhant le Bosznia déli részén. A Szkopjéból Mostarba tartó repülő fedélzetén kilenc ember tartózkodott. A macedón kormány egyelőre eltűntként tartja nyilván az államfőt és kíséretét, de egybehangzó értékelések szerint feltehetően senki nem élte túl a katasztrófát.

A boszniai rendőrség napközben nagy zűrzavart keltett, mert előbb bejelentette, hogy a Ljubinje és Stolac közötti térségben megtalálták a lezuhant gépet és a kilenc holttestet, majd délután visszavonta ezt az állítást. Szarajevó azzal vádolta a NATO boszniai békefenntartó erejét (SFOR), hogy tőle származik a téves információ.

Dragan Covic, a boszniai kollektív államelnökség elnöke a boszniai televízió kettes csatornáján kijelentette, hogy napközben legalább két SFOR-vezető által aláírt jelentéseket kaptak, miszerint a roncsokat és a holttesteket is megtalálták. Adam Terzic boszniai miniszterelnök csütörtök este közölte, hogy kormánya elégedetlen az SFOR együttműködésével. Példaként említette, hogy az SFOR késő délutánig nem engedélyezte a boszniai hadsereg helikoptereinek felszállását és bekapcsolódását a kutatási és mentési munkálatokba.

Dave Sullivan, az SFOR egyik szóvivője megerősítette, hogy még mindig nem találták meg a repülőt, amely nehezen hozzáférhető helyszínen, sűrű erdők borította hegyek között zuhant le. A boszniai vezetők bírálatára reagálva azt mondta, hogy ilyen nagy kiterjedésű műveletekben mindig vannak kisebb problémák a tervezést és a koordinálást illetően, de az SFOR minden tőle telhető támogatást megad a boszniai rendőrség mentőakciójához.

A macedón köztársasági elnöki hivatal csütörtök délután azt közölte, hogy lokalizálták a becsapódás helyét, de a repülőn tartózkodók sorsáról egyelőre lehetetlen bizonyosat mondani.

Gyásznap

Boszniában és Macedóniában péntekre gyásznapot hirdettek. Trajkovszki hivatala előtt gyászolók gyertyákat gyújtottak, a nemzeti lobogókat félárbocra eresztették.

Dublinból hazatérve Branko Crvenkovski macedón miniszterelnök a nemzeti egység megszilárdítására hívta fel az országot. Kijelentette, hogy az országot hatalmas veszteség érte, de "Macedónia erős és stabil állam, amely folytatja útját". Hozzátette: nem kapott hivatalos értesítést a boszniai hatóságoktól a repülőgép utasainak sorsáról, de "minimális az esély arra, hogy bárki életben maradt.

A 47 éves metodista lelkész, ügyvéd Trajkovszki neve 2001-ben vált nemzetközileg ismertté, amikor a macedón többség és albán kisebbség közötti polgárháborúban tevékenységével nagyban hozzájárult a válság rendezéséhez.