Béla
13 °C
27 °C

Káosz Macedóniában

2001.06.26. 15:37
Bár hétfőn megkezdődött az albán szélsőségesek visszavonulása a Szkopjéhoz közeli állásaikból, röviddel később a fővárosban elszabadult a pokol: tüntetők ezrei szabályosan megrohanták a parlamentet, ahonnan evakuálni kellett az elnököt is.
Késő este ötezer dühös tüntető rohanta meg a macedón parlament épületét Szkopjéban az elnök lemondását követelve, jelentették hírügynökségek. A szláv randalírozók szerint Borisz Trajkovszkij túlságosan engedékeny volt az albán lázadókhoz, és meghajolt a külföldi nyomás előtt, amikor belement abba, hogy a szélsőségesek visszavonulásukkor fegyvereiket is magukkal vigyék.

Kifosztották a parlamentet

A csőcselék bejutott az épületbe, ahol törni-zúzni kezdet: számítógépeket és bútorokat hajítottak ki az utcára, és betörték az ablakokat. Helyenként lövések is eldördültek, de nem tudni, hogy ki lőtt. Több rendőr is csatlakozott a zászlókat lobogtató és nacionalista szlogeneket kántáló tömeghez. Az elnököt és a tanácskozó politikusokat sikeresen kimenekítették. Több rendőrt és újságírót kórházba kellett szállítani. Kedd délelőttre helyreállt a rend.

A káosz miatt elhalasztották a brit külügyminiszter, Jack Straw látogatását. Folytatódik az albán kisebbség exodusa is: az elmúlt hetekben ezrek lépték át a koszovói határt.

Tűzszünet közben is lőnek

Közben az érvényben lévő tűzszünet ellenére heves ágyúzást jelentettek Észak-Macedóniából, az albánok lakta Tetovo fölé magasodó hegyekben pedig komoly tűzpárbaj robbant ki a gerillák és a kormányerők között. Egy rendőr életét vesztette, öt pedig megsebesült. A visszavonuló albán konvojt figyelő amerikai békefenntartók közül ketten is megsebesültek, amikor - feltehetőleg tévedésből - macedón csapatok tüzet nyitottak rájuk.

Az események ellenére rendben folytatódik a szélsőségesek visszavonulása Aracsinovo mellett. Az UCK tegnap azzal a feltétellel egyezett bele a kivonulásba, hogy a kormányerők nem foglalják el aracsinovói állásaikat. A visszavonulást a KFOR segíti 15 busszal, és európai uniós megfigyelők biztosítják. Kedd délelőtt mintegy hatszáz embert - lázadókat és polgári személyeket - telepítettek ki.

Washingtoni és brüsszeli tisztviselők kedden hangsúlyozták, hogy erőszakkal nem lehet semmit elérni, és a válságnak csakis politikai megoldása lehet. Az Európai Unió balknái koordinátora aggodalmát fejezte ki, hogy a fokozódó erőszak eléri a polgári lakosságot is, és "valódi polgárháborús helyzet" alakul ki.