Boglárka
22 °C
35 °C

Tíz év kényszermunkára ítélték a madagaszkári exelnököt

2003.08.07. 15:51
Tíz év kényszermunkára és pénzbüntetésre ítélte sikkasztás miatt egy madagaszkári bíróság az ország volt elnökét. A vádak szerint Didier Ratsiraka a központi bank két vezetőjével együtt több mint 8 millió dollárt vett ki a központi bankból a tavalyi elnökválasztást követő zavaros időszakban.
A vádak szerint Didier Ratsiraka két bűntársával - a központi bank két vezetőjével - együtt több mint 8 millió dollárt vett ki a központi bankból a tavalyi elnökválasztást követő zavargásokkor.

Didier Ratsiraka azután is elnöknek tekintette magát, hogy elveszítette a kelet-afrikai partok előtt lévő szigeten tavaly májusban tartott választásokat. Marc Ravalomanana, az új elnök és Ratsiraka egységei között emiatt fegyveres konfliktus tört ki. Az összecsapásokban mintegy negyvenen vesztették életüket.

A szerdai ítélethozatalon a vádlottak egyike sem volt jelen. Ratsiraka a választások után elmenekült Franciaországba, és azóta is ott él. A francia külügyminisztérium szóvivője szerint az afrikai ország volt elnöke érvényes vízummal rendelkezik. "A külügyminisztérium tudomása szerint Párizstól eddig nem kérték Ratsiraka kiadatását" - idézte a szóvivőt a Reuters hírügynökség.