Mozambik után Madagaszkár

2000.03.11. 17:24
Egyre több ország válik a dél-afrikai esőzések áldozatává. Madagaszkáron is végigsöpört az Eline- és a Glória-ciklon, de oda még szinte semmilyen segítség nem érkezett. Közben Mozambikban lelassult a mentés, mert a rossz időjárás miatt csökkenteni kellett a felszállások számát. Zambiában és Zimbabwében is óriásiak a károk.

Mindent elmos a víz
élelmiszer és munkagép
Madagaszkár szigetén már több mint félmillió embert veszélyeztet a Dél-Afrikát hetek óta súlytó esőzés. Eddig 137 ember halt meg, 10 ezren váltak hajléktalanná. A február közepe óta tartó áradások 12 ezer embert vágtak el a külvilágtól. Fred Eckhard ENSZ-szóvivő szerint komoly a járványveszély, a kolera tavaly több mint ezer áldozatot szedett.

A károk ugyan kisebbek, mint Mozambikban, de Madagaszkáron egyelőre egyetlen helikopter sincs, amivel ki lehetne menteni a rászorulókat, vagy élelmiszert, gyógyszert lehetne eljuttatni az elzárt területekre. Sergio Soro, helyi ENSZ-képviselő szerint a szigetország annak ellenére nem kapta meg a kellő média-figyelmet, hogy ugyanazok a ciklonok sújtották, mint Mozambikot.

Franciaország már átirányította Mozambikból egy hadihajóját hat helikopterrel a fedélzeten. Másik két francia hajó gyógyszerrel és tejjel a megrakodva a sziget felé tart. Jacques Chirac francia elnök szerdán arra kérte az EU tagállamait, vegyenek részt a madagaszkári akcióban. A Világélelmezési Program (World Food Program - WFP) szerint a pénteken kezdődő antananarivói légi akcióban először 4000 tonna rizst, babot és cukrot küldenek az elzárt falvakba.

Zambia és Zimbabwe

A Mozambikkal szomszédos Zimbabwe is az áradások áldozatává vált. Az infrastruktúra, termőföldek és egyéb javak pusztulását felmérve az ország egyik napilapja 250 milliós kárról számolt be.

Zambiában 15 000 embert fenyeget éhínség, miután február végén megnyitották Kariba-tó zsilipjeit, és a víz elárasztotta a földeket. Az intézkedést az indokolta, hogy a zsilip megnyitásával elkerüljék a gátszakadást és az abból következo még komolyabb károkat. Az emberek az elöntött területen annyira kétségbeesettek, hogy még a víz alá merülve is megpróbálják a termést kimenteni. Az ilyen akciók során a parasztok ki vannak téve a krokodilok támadásának, eddig egy súlyos sérültről érkezett jelentés. Mugulameno település környékén az emberek napokig csak uborkát tudtak enni, sokan még azt sem. A városba érkezett ugyan egy szállítmány kukoricaliszt, de csak pár napra elegendő. A zambiai kormány az ország veszteségeinek ellenére egymillió dollár értékben küldött élelmiszert és gyógyszert Mozambiknak.

Eközben Mozambikban sem javul a helyzet, mivel az esőzések miatt csökkenteni kellett a légi mentések és -szállítások számát. A WFP csütörtökön csak a szállítmányok egytizedét tudta célba juttatni. A rossz látási és időjárási viszonyok miatt Maputóból csak a katonai gépek szállhatnak fel.

A felhőszakadás miatt azt a tizenötezer embert sem tudják elérni, akik Mabalane város közelében rekedtek és még semmilyen segítséget nem kaptak. Egy francia misszionárius felfedezett egy nagyobb csoport menekülot a leginkább sújtott Limpopo-folyó völgyében, 200 kilométerre a fővárostól, akiket később egy amerikai gépről is észleltek. Az ENSZ most őket próbálja majd megtalálni és kimenteni.

Az első komolyabb amerikai szállítmány csütörtökön érkezett meg Beirába. Nekik kell majd többek között az út- és vasúthálózat sérüléseit felmérni, hogy azokat kijavítva a segélyszervezetek többé ne legyenek kizárólag a légi közlekedésre utalva. A legújabb esőzések ugyanis elmosták a nemrég kijavított szakaszokat is.

A csapadékos időjárás a meteorológusok szerint vasárnapig biztosan eltart, a szakértők most a Zambézi áradásától tartanak. A 74 ideiglenes táborban az emberek nagy része szabad ég alatt alszik, több ezren kaptak maláriát, a körülmények annak ellenére is aggasztók, hogy a segélyszervezetek eddig több mint 1500 tonna élelmiszert juttattak el a rászorulóknak.  • Bérelnék
  • Bankszámla