Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mádl Ferenc meglátogatta a szabadkai Sötétéket

2004.09.16. 14:45
Azóta, hogy nyilvánosságra került Sötét Denisz megverésének esete, folyamatosan zaklatják a szabadkai családot, ezért Budapesten akarnak politikai menedékjogot kérni. Mádl Ferenc magyar államfő csütörtökön meglátogatta Sötétéket és a legnagyobb elismeréssel adózott a családnak, amiért elviseli a megpróbáltatásokat és jogsértéseket, és ezek megfékezése érdekében nyilvánosság elé állt. Mádl Szent István emlékérmet vitt ajándékba.
Mádl Ferenc köztársasági elnök feleségével, Mádl Dalma asszonnyal Szabadka peremén felkereste csütörtökön a Sötét családot, amely a figyelem központjába került, miután megverték fiukat, a 19 éves Deniszt, s ezután nyilvánosságra hozták az esetet. Újságírók gyűrűjében az édesapa, Sötét László arról tájékoztatta az államfőt, hogy fiát kétszer verték meg magyarsága miatt: egyszer két évvel ezelőtt a középiskolában, másodszor pedig idén augusztus 22-én, s amióta nyilvánosságra hozták az esetet, nincs maradásuk, állandóan zaklatják őket.

Szerdára virradóra ismeretlenek 35 centis kést szúrtak házuk ajtajába, vörös festékkel írták rá a "halál" szót, házuk falára pedig a "Megdögletek, magyarok!" fenyegetést firkálták. Sötét Denisz édesanyja azt mondta Mádl Ferencnek, hogy a család úgy határozott, távozik szülőföldjéről, pénteken átkelnek a határon és politikai menedékjogot kérnek Magyarországon.

Minden incidenst kivizsgálnak

Mádl azt tanácsolta a Sötét családnak, hogy ilyen lelkiállapotban egyelőre ne hozzanak végleges döntést, de ha mégis a távozás mellett döntenek, akkor forduljanak segítségért a szabadkai magyar főkonzulátushoz, ahol pontos tájékoztatást kapnak arról, hogy mik az esélyeik tervük megvalósításához. Mádl Ferenc azt mondta, azzal az ígérettel jött belgrádi tárgyalásairól, hogy a hatóságok minden magyarellenes incidenst kivizsgálnak, ha kell, szankciókhoz folyamodnak, és megvédik azokat, akik veszélyben vannak.

Mádl szerint a Sötét családnak az lenne a jó, ha olyan állapotok lennének, hogy szülőföldjükön jól érezhessék magukat. A köztársasági elnök a legnagyobb elismeréssel adózott a családnak, amiért elviseli a megpróbáltatásokat és jogsértéseket, és ezek megfékezése érdekében nyilvánosság elé álltak. A köztársasági elnök Szent István emlékérmet ajándékozott a Sötét családnak.

Sötéték menni akarnak

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetségének (VMSZ) elnöke közölte a köztársasági elnökkel, hogy a rendőrség ezúttal sokkal gyorsabban és hatékonyabban lépett fel, mint a korábbi esetekben, ugyanakkor a helyszínre érkező ügyész azt tanácsolta a Sötét családnak, hogy tüntessék el a feliratokat, és ne csináljanak belőle politikai ügyet. Kasza József közölte az újságírókkal, a Sötét család személyes döntése az, hogy mennek vagy maradnak, de ő a helyükben nem menne el, mert "ezzel csak azoknak kedveznek, akik támadják és el akarják üldözni őket". A Sötét család azonban nem tágít.

"Fogadunk egy autót, és átmegyünk a határon. Nem tudjuk, hová megyünk. Bezárjuk a házat. Nem tart itt bennünket semmi, s úgy döntöttünk, hogy elmegyünk" - szögezte le az édesanya. Mádl Ferenc, mielőtt felkereste volna a Sötét családot, látogatást tett a szabadkai tehetséggondozó gimnáziumban, amely Kosztolányi Dezső nevét viseli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!