Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Újabb magyarellenes incidens Szabadkán

2004.09.15. 19:34
Újabb magyarellenes incidens történt Szabadkán néhány órával Mádl Ferenc köztársasági elnök szabadkai látogatása előtt. A korábban súlyosan bántalmazott Sötét Denisz lakásajtajára cirilbetűkkel a "halál" szót írták ismeretlenek.
Újabb magyarellenes incidens történt Szabadkán néhány órával Mádl Ferenc köztársasági elnök szabadkai látogatása előtt. Ismeretlenek szerbül, ciril betűkkel a "halál" szót firkálták fel piros festékkel annak a fiatalembernek, Sötét Denisznek a lakásajtajára, akit egy hónappal ezelőtt Szabadka központjában megvertek, s aki a nacionalista indíttatású verések áldozatai közül elsőként vállalta a nyilvánosságot, beszámolva az őt ért támadásról.

Az MTI úgy tudja továbbá, hogy a fiatalember lakásának ajtajába beleszúrtak egy 35 cm-es kést, a ház falára pedig azt írták szerbül, hogy "megdöglötök, magyarok". A 19 éves fiatalember apja, Sötét László az MTI-vel közölte, hogy a család pénteken elindul Magyarországra, ahol politikai menedékjogot kér. "Ez végső elhatározásunk, nem merünk maradni, nem tudni, mikor törnek ránk" - mondta az apa. Elbeszélése szerint minden este sötétedés után házuk előtt gépkocsik állnak meg, a házra irányítva a reflektorokat. Amikor ő a kapun kilép, távoznak.

Kostunica szerb miniszterelnök minapi vajdasági látogatásakor a szabadkai rendőrfőnök azt mondta, hogy az egy hónappal ezelőtt történt támadás két fiatalkorú tettesét elfogták, s azt ígérte, hogy a rendőrség erről még aznap közleményt ad ki. Ez azóta se történt meg, a sértett fiatalember apját ellenben úgy tájékoztatták a hatóságok, hogy senkit sem fogtak el az incidenssel összefüggésben.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tárgyalt a fiatalember apjával. Mint a VMSZ-elnök az MTI-nek elmondta, azt tanácsolta a férfinak, hogy ne hagyják el az országot, mivel "a szerb szélsőségeseknek pont az céljuk, hogy a vajdasági magyarok feladják szülőföldjüket".

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke reményét fejezte ki, hogy a fenyegetést nem fogják tettek követni. Kasza szerint Mádl szabadkai látogatása előtt ezzel az akcióval azok a szélsőségesek üzentek, akik nem akarnak békét Szerbiában.

"Remélem, hogy Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök ígérete valóra válik, megfékezik a magyarellenes incidenseket" - mondta Kasza, és rámutatott arra, hogy ezúttal a rendőrség másképp reagált, mint eddig. Nagy erőkkel a helyszínre vonult, továbbá az esetről azonnal közleményt adott ki, s abban - most első ízben - szerepelt az, hogy magyarellenes incidensről van szó.  • Vennék
  • Hírek