Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Újabb magyarellenes incidens Szabadkán

2004.09.15. 19:34
Újabb magyarellenes incidens történt Szabadkán néhány órával Mádl Ferenc köztársasági elnök szabadkai látogatása előtt. A korábban súlyosan bántalmazott Sötét Denisz lakásajtajára cirilbetűkkel a "halál" szót írták ismeretlenek.
Újabb magyarellenes incidens történt Szabadkán néhány órával Mádl Ferenc köztársasági elnök szabadkai látogatása előtt. Ismeretlenek szerbül, ciril betűkkel a "halál" szót firkálták fel piros festékkel annak a fiatalembernek, Sötét Denisznek a lakásajtajára, akit egy hónappal ezelőtt Szabadka központjában megvertek, s aki a nacionalista indíttatású verések áldozatai közül elsőként vállalta a nyilvánosságot, beszámolva az őt ért támadásról.

Az MTI úgy tudja továbbá, hogy a fiatalember lakásának ajtajába beleszúrtak egy 35 cm-es kést, a ház falára pedig azt írták szerbül, hogy "megdöglötök, magyarok". A 19 éves fiatalember apja, Sötét László az MTI-vel közölte, hogy a család pénteken elindul Magyarországra, ahol politikai menedékjogot kér. "Ez végső elhatározásunk, nem merünk maradni, nem tudni, mikor törnek ránk" - mondta az apa. Elbeszélése szerint minden este sötétedés után házuk előtt gépkocsik állnak meg, a házra irányítva a reflektorokat. Amikor ő a kapun kilép, távoznak.

Kostunica szerb miniszterelnök minapi vajdasági látogatásakor a szabadkai rendőrfőnök azt mondta, hogy az egy hónappal ezelőtt történt támadás két fiatalkorú tettesét elfogták, s azt ígérte, hogy a rendőrség erről még aznap közleményt ad ki. Ez azóta se történt meg, a sértett fiatalember apját ellenben úgy tájékoztatták a hatóságok, hogy senkit sem fogtak el az incidenssel összefüggésben.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tárgyalt a fiatalember apjával. Mint a VMSZ-elnök az MTI-nek elmondta, azt tanácsolta a férfinak, hogy ne hagyják el az országot, mivel "a szerb szélsőségeseknek pont az céljuk, hogy a vajdasági magyarok feladják szülőföldjüket".

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke reményét fejezte ki, hogy a fenyegetést nem fogják tettek követni. Kasza szerint Mádl szabadkai látogatása előtt ezzel az akcióval azok a szélsőségesek üzentek, akik nem akarnak békét Szerbiában.

"Remélem, hogy Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök ígérete valóra válik, megfékezik a magyarellenes incidenseket" - mondta Kasza, és rámutatott arra, hogy ezúttal a rendőrség másképp reagált, mint eddig. Nagy erőkkel a helyszínre vonult, továbbá az esetről azonnal közleményt adott ki, s abban - most első ízben - szerepelt az, hogy magyarellenes incidensről van szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?