Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Draskovic szerint eltúlozzák az etnikumok közti feszültséget

2004.09.12. 19:55
A szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint elnagyoltak az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádak, de azt elismeri, hogy a hatóságok nem tesznek semmit az atrocitások megakadályozásáért.
Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint tárcája nem ül tétlenül, bizonyítani igyekszik, hogy erősen elnagyoltak az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádak.

Draskovic vasárnap a belgrádi BK televízióban közölte, hogy a külügyminisztérium diplomáciai kezdeményezésével azt kívánja világossá tenni, hogy az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádakban "jóval több a füst, mint a láng".

"Nincs mentség azonban arra, hogy a hatóságok nem kerítik kézre a kilengések elkövetőit, nem vizsgálják ki titkolózás nélkül az eseteket, és nem hozzák nyilvánosságra, kinek az utasítására írnak olyan tartalmú falfirkákat, hogy a magyaroknak takarodniuk kell Szerbiából" - mondta Draskovic, aki szerint az egyedi incidensek nem rontották meg a hagyományosan jó nemzetek közötti kapcsolatokat a Vajdaságban, de fennáll "a probléma fokozódásának a veszélye".

"Én attól félek, hogy belelovalják magukat az úgynevezett hazafias erők, mert minden egyes megnyilatkozásuk és vészkiáltásuk az elmúlt 14 évben balsorsba sodorta Szerbiát" - mondta.

A külügyminiszter minden egyes diplomáciai találkozóján érzékeli, hogy az ország elszigeteltségbe sodródik, mert nem működik együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ugyanakkor szerinte a szerb médiákban "szörnyű kampány folytatódik a bűnözőkért", ami szakadékban sodorja a nemzetet.

"Minden határidő lejárt. Egy biztos, a népnek tisztában kell lennie azzal, hogy megkerül minket az euroatlanti integráció és Európa, és nagyon hamar elzárt sziget leszünk az EU tengerében, ha nem teljesítjük nemzetközi kötelezettségeinket" - figyelmeztetett Draskovic, aki szerint a világot egyre jobban nyugtalanítja a Szerbiában uralkodó Hága-, Európa-, Amerika- és demokráciaellenes légkör.