Árpád
-2 °C
3 °C

Draskovic szerint eltúlozzák az etnikumok közti feszültséget

2004.09.12. 19:55
A szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint elnagyoltak az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádak, de azt elismeri, hogy a hatóságok nem tesznek semmit az atrocitások megakadályozásáért.
Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint tárcája nem ül tétlenül, bizonyítani igyekszik, hogy erősen elnagyoltak az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádak.

Draskovic vasárnap a belgrádi BK televízióban közölte, hogy a külügyminisztérium diplomáciai kezdeményezésével azt kívánja világossá tenni, hogy az etnikumok közötti feszültségekkel kapcsolatos vádakban "jóval több a füst, mint a láng".

"Nincs mentség azonban arra, hogy a hatóságok nem kerítik kézre a kilengések elkövetőit, nem vizsgálják ki titkolózás nélkül az eseteket, és nem hozzák nyilvánosságra, kinek az utasítására írnak olyan tartalmú falfirkákat, hogy a magyaroknak takarodniuk kell Szerbiából" - mondta Draskovic, aki szerint az egyedi incidensek nem rontották meg a hagyományosan jó nemzetek közötti kapcsolatokat a Vajdaságban, de fennáll "a probléma fokozódásának a veszélye".

"Én attól félek, hogy belelovalják magukat az úgynevezett hazafias erők, mert minden egyes megnyilatkozásuk és vészkiáltásuk az elmúlt 14 évben balsorsba sodorta Szerbiát" - mondta.

A külügyminiszter minden egyes diplomáciai találkozóján érzékeli, hogy az ország elszigeteltségbe sodródik, mert nem működik együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ugyanakkor szerinte a szerb médiákban "szörnyű kampány folytatódik a bűnözőkért", ami szakadékban sodorja a nemzetet.

"Minden határidő lejárt. Egy biztos, a népnek tisztában kell lennie azzal, hogy megkerül minket az euroatlanti integráció és Európa, és nagyon hamar elzárt sziget leszünk az EU tengerében, ha nem teljesítjük nemzetközi kötelezettségeinket" - figyelmeztetett Draskovic, aki szerint a világot egyre jobban nyugtalanítja a Szerbiában uralkodó Hága-, Európa-, Amerika- és demokráciaellenes légkör.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?