Krisztina
19 °C
25 °C

Malacokkal szagoltatnák ki az öngyilkos merénylőket

2003.10.28. 16:09
A zsidó telepeket őrző szervezet szerint a disznók nem csupán messziről képesek kiszimatolni a fegyvereket, de meg is indulnának a terroristák felé, és így megkönnyítenék felderítésüket. A rabbitanács még nem adta áldását a tisztátalan állatok "bevetésére".
Izraeli rabbik véleményét kérte ki a Ciszjordániában létesített zsidó telepeket őrző Gdud Haivri szervezet azzal a tervével kapcsolatban, hogy disznókat használjanak fel a palesztin öngyilkos merénylők elleni védekezésben - jelentette kedden a Maarív című izraeli lap.

Őrkutyák helyett

A Gdud Haivri (Héber Zászlóalj) nevű szervezet általában őrkutyákat használ a palesztin területen létesített zsidó települések biztosításához, ám úgy véli, hogy a disznók szaglása még jobb, és ezek az állatok azelőtt felfedeznék a településre beszivárogni próbáló palesztin merénylőket, hogy azok akcióba léphetnének.

Jekutiel Ben Jakov, a terv szerzője úgy véli, hogy a disznók nem csupán messziről képesek kiszimatolni a fegyvereket, de meg is indulnának a terroristák felé, és így megkönnyítenék felderítésüket. Használatuk külön előnye lenne, hogy az iszlám veszélyesnek tekinti ezt az állatot, a muzulmán hit értelmében azt a terroristát, akit megérint egy disznó, nem illeti meg az a 72 szűz, aki különben a paradicsomban várna rá mártiromsága jutalmaként.

Tisztátalan állat

Csakhogy a zsidó vallás is tisztátalan állatnak tekinti a disznót, tenyésztését is tiltja, ezért a "sertésőrség" felállításához ki kellett kérni a rabbik véleményét. Daniel Silo, a ciszjordániai rabbitanács elnöke szerint mivel életek megmentéséről van szó, "kivételesen" engedélyezhetik e célra szolgáló sertések tenyésztését.

Nem ütközik viszont vallási korlátba a ciszjordániai Adej Ad zsidó kolónia lakói által alkalmazott módszer: ők a Jediót Ahronót című lap egyik szeptemberi jelentése szerint már régóta libákat használnak abban a reményben, hogy akárcsak az antik Rómában*, a szárnyasok időben figyelmeztetnek a veszélyre.

*Kr. e. 390-ben a források szerint a kapitoliumi ludak gágogásukkal jelezték a gallok támadását és így Róma - mivel nem álmában lepték meg - megmenekült.