11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

A szolidaritás ereje

2000.07.25. 22:05
A világ 134 országából érkezett 150 szervezet hatezer fiatalja énekel folyamatosan a svédországi IUSY fesztiválon. Amikor nem dalolnak vagy nem ölelgetik egymást, 150 szemináriumon, konferencián tekinthetnek a szociáldemokrácia jövőjére. A szervezők fontosnak tartották elmondani, hogy 30.000 méter kábelt fektettek le. Hozzáteszem: éppen nem halunk éhen, de hideg van, nyirok, hangyák és hétezer emberre jut harminc tusoló. Kenyai, tanzániai, zimbabwei, burundii, szudáni és botswanai aktivisták is eljöttek tapasztalatcserére, sőt, Costa Rica is delegált egy férfit és egy nőt.
iusy Bécsen, Pozsonyon, Prágán és Berlinen át, harminchat órás lázban égve vonatoztunk, sör, viszki és kübekházi karcos pálinkával garantált határtalan egyetértésben, szabadságban és demokráciában a svédországi Malmöig az International Union of Socialialist Youth (IUSY, azaz Szocialista Ifjúsági Internacionálé) fesztiváljára. A vonatot is áthozta a komp.

Híd és kapocs a nemzetközi mozgalomban

Magyarországról 320 ifjú szocialista és öt zsurnaliszta - köztük az Index tudósítója -csatlakozott a több mint hatezer fanatikushoz, aki Svédországba utazott egy hétre, hogy - mint a megnyitón Larst Stjernqvist, a Svéd Szociáldemokrata Párt főtitkára fogalmazott -: híd és kapocs legyen a nemzetközi mozgalomban. Nem tudhatni, kiből lesz a következő államfő, cseréljünk e-mail-címet, telefonszámot - ajánlotta a politikus.

Fesztiválok a fesztiválon
IUSY Fesztivál Expo
Baloldali Filmfesztivál
Szocialista Futball Világbajnokság, streetball és strandröplabda
Szemináriumok, workshopok és más események a Női sátorban, az ECOSY sátrában, a Balkán sátorban
Szemináriumok Kelet-Afrikáról
LesBiGay programok
Szemináriumok a belorusz, a burmai, a mexikói, az indonéz, a tibeti, a nyugat-szaharai, a jugoszláv helyzetről
A 320-ból első körben 319-en jutottak el a célországba. Keddre megérkezett Noémi is, akit nem engedtek föl a német határőrök a Svédországba tartó kompra, mert az osztrák-magyar szociáldemokrácia jegyében annyi szilvapálinkát fogyasztott, hogy elvesztette a vonaton az útlevelét.

Miután Malmöben az egyik oszták kupéban megtalálták a passportot, valaki visszament kocsival az aktivistáért, így teljes létszámban dalolhatta a csapat a Quantana merát és más, hagyományos mozgalmi nótákat az Egyenlőség, a Munka és a Demokrácia jegyében.

A szolidaritás ereje

A vasárnapig tartó egyhetes rendezvény mottója: a "szolidaritás ereje" - én is csak egyszer szuszogtam az éjjel a sátorban a népszabis srác fülébe, hogy guruljon arrébb a hálózsákjával a fagyott bokámról.

A lágerben egyébként a világ 134 országából érkezett 150 szervezet hatezer fiatalja énekel folyamatosan. Amikor nem dalolnak és vagy ölelgetik egymást, 150 szemináriumon, konferencián tekinthetnek a szociáldemokrácia jövőjébe. 30.000 méter kábelt fektettek le, éppen nem halunk éhen, és hétezer emberre jut harminc tusoló.

Kenyai, tanzániai, zimbabwei, burundii, szudáni és botswanai aktivisták is eljöttek tapasztalatcserére, sőt, Costa Rica is delegált egy férfit és egy nőt.

A nem nemet jelent

Július 25-én az Egyenlőségről tartott konferenciára nem megyek, pedig a Nobel Béke-díjas Rigoberta Menchu, Anita Gradin volt EU-biztos és a Női Szocialista Internacionálé volt elnöke, Clare Short brit fejlődésügyi miniszter, Dalila Thaleb közösségi vezető és Selima Ghezali újságíró Algériából, Graca Marcel a Fokvárosi Egyetem igazgatója, Dolors Renau a Női Szocialista Internacionálé elnöke, valamint Margareta Winberg a svéd egyenlőségért felelős miniszter is ott lesz.

Nem hallgatok szemináriumot (pedig van minden nap) az emancipáció új eszközei; a nem nemet jelent: állítsuk meg a nők elleni erőszakot; A nemi önkifejezéshez való jog: a baloldal világméretű harca, A saját testünkhöz való jog: harc a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való jogért; Egyenlőség a szervezeteinkben; Rasszizmus és idegengyűlölet; Diszkrimináció: a romák helyzete; Jobboldali szélsőségek témakörben.

Nem tárgyalok munkáról, nem keresek választ a globalizációra, nem elemzem ,,az Észak és a Dél közötti kapcsolatok - az Euro-Afrikai kihívás" kérdéskörét. Nem tervezek többet, nem utazom sehová: nincs értelme vágyakoznom a szép idő után...

Később írok a szocializmus jövőjéről, ha már Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szocialista Párt elnöke (a IUSY volt alelnöke) is eljött. Vagy Koppenhága nevezetességeiről. Esetleg én leszek az első magyar, aki bungee jumpingol Európa leghosszabb hídjárról. Meglátjuk.  • Hírek
  • Bankszámla