42 éves férfi a török robbanás magyar áldozata

2006.06.26. 15:01
Egy Hajdú-Bihar megyei férfi volt az egyik áldozata a vasárnapi törökországi robbanásnak. További három magyar turista sebesült meg. Közülük egy 15 éves lány sérülése volt súlyos, aki már túl van a műtéten, állapota stabil. A török hatóságok még mindig vizsgálják, hogy pontosan mi okozta a robbanást.

A vasárnapi törökországi robbanás magyar halálos áldozata egy 42 éves Hajdú-Bihar megyei férfi, aki turistaként tartózkodott a török Riviéra népszerű üdülőhelyén, mondta el Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján. A család kérésére több adatot nem árult el a férfiról.

A robbanásban megsebesült további három magyar turista is. Egy 15 éves lány sérülése súlyos volt, ezért meg is kellett műteni. Polgár Viktor beszámolója szerint a lányt hétfőn délelőtt 9-kor tolták ki a műtőből, miután kioperáltak egy szilánkot a nyakából. Állapota stabil, nem életveszélyes. Hozzátette, hogy a lány édesanyja is a helyszínen van. Orvosai elmondták: amennyiben nem lép fel semmiféle komplikáció, úgy a lányt 2-3 napon belül hazaengedik a kórházból.

Rajta kívül egy 27 és egy 46 éves férfi sérült meg könnyebben, akik rövid kezelés után el is hagyhatták a kórházat. A 46 éves férfi állampolgársága egyelőre bizonytalan, bár neve alapján valószínűleg magyar, a török hatóságok szerint ugyanakkor holland útlevele van.

Torma Tamás, a magyar konzul várhatóan hétfőn késő délután érkezik a helyszínre, ahol első dolga lesz, hogy meglátogatja a kislányt, majd a halálos áldozat hazaszállításáról intézkedik. Polgár elmondta, hogy Torma ezek után körbe látogatja a környék kórházait és üdülőit, hogy megbizonyosodjon róla, van-e még magyar sérült. Korábbi híradások még 4-5 magyar sérültről számoltak be.

Dr. Takács László, a konzuli szolgálat vezetője emlékeztetett, hogy Törökország eddig is a biztonsági kockázatot jelentő országok listáján szerepelt. Az utóbbi években ugyanis legalább egy tucat robbantás történt török célpontok ellen. Elmondta azt is, hogy mivel turistákról van szó, így biztosításuk fedezi a kezelés költségeit, így konzuli segítséget az ügyintézésben kapnak.

Vasárnap a törökországi Manavgat vízesésnél történt robbanásban négy ember életét vesztette, huszonöten megsebesültek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a robbanást terrorcselekmény okozta-e, a török hatóságok vizsgálják a körülményeket.  • Hírek
  • Támogatások