Uniós tiltás az állati takarmányra?

2000.11.29. 16:53
A rémhírek következtében egyre több helyütt tiltják be a ,,gyanús" országokból származó marhahús- és állati eredetű takarmányliszt importját. Bár közelednek az ünnepek, nyoma sincs az ilyentájt megszokott hatalmas keresletnek a marhahúspiacokon.
A kérdéses országok politikai vezetése igyekszik megnyugtatni a felbolydult Európát, hogy termékeik megbízhatóak - kevés sikerrel. A marhahúspiacon meredeken csökken a kereslet, és esnek az árak. Az igazi probléma a takarmányliszt behozatali tilalma - számolt be az MTI.

Az Európai Unió időleges tilalmat kíván bevezetni az állati eredetű takarmányok alkalmazására, hogy megállítsák a kergemarhakór terjedését. Ez lenne az uniós válasz a francia, a német és a spanyol esetekre. Az Unió élelmiszer-felügyeleti biztosa, David Byrne szerint a harminc hónapnál idősebb álatokat ki kell vonni az élelmiszerforgalomból, kivéve azokat, melyek bizonyítottan tiszták. Byrne elmondta: ,,A tudósok álláspontja szerint a francia (spanyol, osztrák, olasz és holland) marhahús embargójának megalapozottsága nem igazolt". Az sem bizonyított, hogy a kórral megfertőzött marhahús evése a Creutzfeldt-Jakob kór előidézője lenne.

Német reakciók

,,Egyszerűen érthetetlen, hogy az a nyesedék, amelyet a vágóhídon levágnak a hátszínnek való húsból, ezentúl miért nem használható fel takarmányozásra!" - fakadt ki Gerd Sonnleiter, a német gazdálkodók szövetségének elnöke. Olyan rendelet született ugyanis Németországban, miszerint decembertől tilos lesz állati eredetű takarmányliszttel etetni haszonállatokat. A német kormány így kíván reagálni arra, hogy a múlt héten Németországban is kimutatták vágómarhák szervezetében a szivacsos agysorvadás (BSE) kórokozóját.

Kedd éjfél óta már tíz nyugat-európai országban tiltották meg az élő szarvasmarha, a marhahús, a feldolgozott termékek, a hús- és a csontliszt behozatalát Lengyelországból, Ausztriából és Csehországból.A "tiltó" országok a következők: Nagy-Britanniára, Írországra, Svájcra, Portugáliára, Franciaországra, Spanyolországra, Belgiumra, Hollandiára, Németországra és Dániára. Szerdán Horvátország is csatlakozott a betiltókhoz.

Esnek az árak

A két Németországban felfedezett, szivacsos agysorvadásban szenvedő marha hírére jelentősen csökkent a kereslet és az ár a marhahús piacán. Sonnleiter szavai szerint a Görögországba, Olaszországba és Franciaországba irányuló német marhahúskivitel gyakorlatilag leállt. A német vágóhidak némelyikén hétfőn és kedden egyetlen szarvasmarhát sem dolgoztak fel. A hónap elején följegyzett átlagos nagykereskedelmi árhoz - 4,15 márka/kilogramm vágósúly - képest 3,30 márkára esett a marhahús ára, és december elején további árzuhanásra lehet számítani.

A termelők kilátásait tovább rontja, hogy az állati eredetű takarmányliszt betiltása nyomán át kell térniük a növényi eredetű tápokra. A lábrakapott hír hatására a szójaliszt ára komoly emelkedésnek indult. Az Európai Unió által hasznosított mennyiségnek 70 százaléka importból származik. A legkeresettebb (magas fehérjetartalmú) szójaliszt mázsánkénti ára 15 márkával volt magasabb szerdán, mint egy héttel korábban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét