Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem tárgyal a marikról az Európa Tanács

2005.06.06. 17:15
Sikerrel akadályozta meg az oroszországi mari kisebbség helyzetének tárgyalását az Európa Tanács orosz frakciója. Az oroszok szerint a finnugor kisebbség helyzetéről kezdeményezett tárgyalás csak a balti államok orosz kisebbségének helyzetéről akarta elterelni a figyelmet.

Megakadályozták egy külön jelentés tárgyalását a mari (cseremisz) nép jogsérelmeiről az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének orosz küldöttei, jelentette be a duma külügyi bizottságámnak elnöke hétfőn. "Sikerült meggátolnunk, hogy a balti államok elérhessék egy külön jelentés napirendre tűzését Mariföld mari lakosságának helyzetéről" - mondta az áprilisban ET-közgyűlési alelnökké választott Konsztantyin Koszacsov.

Koszacsov szerint az orosz felsőház külügyi felelősével, Mihail Margelovval együtt bizonyítani tudták, hogy ez a kezdeményezés a baltiak átpolitizált, eltúlzott reagálása a maguk orosz ajkú lakosságát érő jogsérelmek Oroszország általi felvetésére.

Az ET-közgyűlés irodája mindamellett úgy döntött, hogy a kulturális és oktatási bizottságban átfogó módon tárgyalják az oroszországi finnugor és szamojéd népek fejlődésének kérdését, ismerte el Koszacsov.

A moszkvai külügyminisztérium május 20-án normálisnak nyilvánította a mariföldi helyzetet, válaszul az Európai Parlament egy héttel korábbi határozatára, amely az őslakos marik jogsérelmeinek kivizsgálását sürgette. Az orosz tárca egyben feltételezte, hogy a (magyar, észt és finn képviselők támogatásával elfogadott) határozattal a baltikumi orosz ajkúak áldatlan helyzetéről akarták elvonni a figyelmet.

Ugyanakkor Mariföldön ténylegesen érezhető a feszültség, egy orosz szkinhedcsapat május végén rátámadt egy mari népzenei rendezvény résztvevőire. Mari hírforrások szerint a támadás mögött Mariföld orosz politikai vezetése állhat. Az orosz hatóságok visszafogottan kezdték vizsgálni a támadást, mondván, hivatalosan senki nem tett feljelentést.