Meglepő nyilatkozatot tett a milánói érsek

2006.04.21. 14:09
A milánói érsek egyháza szemléletének gyökeresen ellentmondó nézeteiről beszélt egy olasz hetilapnak. Martini bíboros helyesli az óvszer használatát, elfogadhatónak tartja az eutanáziát, és nem zárná ki a szingliket az örökbefogadás lehetőségéből. Római megfigyelők szerint korábban egyeztethetett a témában XVI. Benedek pápával, aki legfőbb ellenfele volt a pápaválasztáskor.

Milánó érseke helyeselte egy pénteken megjelent nyilatkozatában a gumióvszer használatát az AIDS elleni védekezés eszközeként. A milánói érsek, Carlo Maria Martini bíboros, a bíborosi tanács egyik legtekintélyesebb tagja emellett "bizonyos körülmények között" elfogadhatónak nevezte, hogy egyedülálló felnőttek örökbe fogadjanak gyermekeket, és "némi megértést mutatott" az eutanázia (gyógyíthatatlan betegek halálba segítése) alkalmazása iránt is.

Reform nézetek

E nézetek, melyeket a L'Espresso című olasz hetilapnak adott interjújában fejtett ki, ellentétesek a katolikus egyház eddigi hivatalos állásfoglalásaival. Római megfigyelők úgy vélik azonban, hogy egy olyan magas rangú egyházi személyiség, mint Martini, aligha foglalna állást a nyilvánosság előtt ilyen kényes témákban, ha nem beszélte volna meg a dolgot előzőleg XVI. Benedek pápával.

A szentatya a múlt évben mindenesetre még azt mondta egy beszédében, hogy ugyanúgy vélekedik ezekről a kérdésekről, mint elődje II. János Pál. Az előző egyházfő egyértelműen elvetendőnek tartotta a kondomhasználatot, és teljesen megengedhetetlennek az eutanázia minden formáját.

Martini neve legutóbb a tavalyi pápaválasztás idején került előtérbe, elemzők szerint ő volt az akkor még Ratzinger bíboros névre hallgató, azóta pápává kinevezett XVI. Benedek legfőbb ellenfele. Martini a reformerek csoportjának támogatását élvezte.

Gumióvszer

Martini azt mondta a L'Espressónak, hogy "egyes esetekben a gumióvszer használata a kisebbik rossz". Mindent meg kell tenni az AIDS leküzdéséért, hangsúlyozta. „Mindenekelőtt azoknak a házaspároknak kell kondomot használniuk, amelyeknek egyik tagja magában hordja az AIDS-betegség vírusát” - mondta a pénteken közölt interjúban. Úgy fogalmazott, hogy a fertőzött partnernek egyenesen "kötelessége megvédeni" ilyen módon házastársát a fertőzéstől.

Eutanázia

A bíboros általában véve elítéli, ám bizonyos esetekben elfogadhatónak tartja az eutanáziát, tűnik ki nyilatkozatából. "Sohasem helyeselhetünk egy olyan tettet, amely egy másik ember halálára vezet, különösen, ha egy orvos követi el. Magam sem tudom azonban elítélni azt a személyt, aki tiszta áldozatkészségből teszi ezt egy olyan ember kérésére, akin már nem lehet segíteni, aki tragikus testi és lelki állapotban van, és maga kéri ezt a maga számára" - fejtette ki álláspontját a bíboros.

Szinglik

Martini szerint "bizonyos körülmények között" elfogadható, ha egyedülálló felnőttek (szinglik) fogadnak örökbe gyereket. A gyereknek joga van ugyan teljes családban felnőni, és előnyös, ha egy férfiból és egy nőből álló házaspár neveli, ám egy ilyen család hiányában egy egyedülálló felnőtt is jelentős biztonságot nyújthat a gyermeknek, vélekedett a milánói érsek.

A hivatalos egyházi álláspont az önmegtartóztatást, a monogámiát és a házasságon kívüli nemi kapcsolatok mellőzését ajánlja az AIDS és más nemi betegségek elleni védekezésül. Élesen elítéli az eutanáziát, s helyette a fájdalomcsillapítást, a szenvedést enyhítő orvosi beavatkozásokat, illetve a haldoklók pszichológiai, lelki gondozását ajánlja az agónia gyötrelmeinek enyhítésére.  • Hírek
  • Támogatások