Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Jan Masarykot meggyilkolták

2004.01.06. 12:34
Három szakértői jelentés után a cseh rendőrség lezárta a második világháború utáni első csehszlovák külügyminiszter halálának vizsgálatát, amely szerint Jan Masarykot meggyilkolták. A köztársaságot alapító elnök fiát a csehszlovák vagy a szovjet titkosrendőrség tette el láb alól, bár a szocializmusban a hivatalos verzió öngyilkosságról szólt.
A cseh rendőrség lezárta Jan Masaryk, a 2. világháború utáni első csehszlovák külügyminiszter rejtélyes halálának vizsgálatát, s megállapította, hogy gyilkosság történt - írja kedden a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap.

Gyorsan lezárták

Jan Masarykot 1948. március 10-én reggel, néhány héttel a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után, holtan találták meg a prágai külügyminisztérium épületében lévő lakásának ablaka alatt.

Annak idején a kényes ügyet azzal zárták le gyorsan, hogy Masaryk öngyilkos lett. A kommunista évtizedek alatt - kivéve az 1968-as reformévet - a haláleset tabu volt, s csak az 1989-es rendszerváltás után kezdték el újra mélyrehatóbban vizsgálni.

Túlélhette volna, ha nem 14,5 méterről esik
A rendszerváltás után megejtett három szakértői vizsgálat közül kettő arra a következtetésre jutott, hogy gyilkosság történt, míg a harmadik szerint mind az öngyilkosság, mind a gyilkosság lehetséges változat.
A Jan Masaryk néhai csehszlovák külügyminiszter halálának körülményeit elemző legutóbbi, tavaly márciusi vizsgálat elvetette az öngyilkosságról vagy balesetről szóló korábbi feltételezéseket, és megerősítette azt a véleményt, hogy a politikus merénylet áldozata lett. Az elemzések eredményei, amelyeket egy biomechanikai szakértő végzett el, a szakértők szerint vitathatatlanok, és világosan bizonyították, hogy Jan Masarykot meggyilkolták - jelentette 2002 márciusában a kommunizmus bűntetteit vizsgáló hivatal.
Jiri Straus szakértő véleménye szerint Masarykot kilökték az ablakon. Túlélhette volna az esést, ha nem 14,5 méter magasból zuhan. Függőlegesen esett, és lábával csapódott a kövezetre. Feje nem sérült meg, de túl nagy erővel ütődött a földnek, és a rendkívüli lassulás leszakította a szívét az erekről - közölte Straus.

A titkosszolgálatok gyilkoltak?

A rendőrségi szakértők vizsgálata megállapította, hogy 56 évvel ezelőtt, 1948 márciusában gyilkosság történt Prágában. Jan Masarykot egyelőre ismeretlen tettesek meggyilkolták. Az esetet a rendőrség lezárta, de büntetőeljárás konkrét személy ellen nem indult - ismerteti a lap a rendőrségi vizsgálat eredményét.

Rámutat, hogy az eset végleges tisztázását az orosz hatóságok akadályozzák, mert ennyi idő eltelte után sem hajlandóak a csehek rendelkezésére bocsátani az ottani levéltárak dokumentumait. Az egyik elterjedt változat szerint ugyanis Masarykot az akkori szovjet titkosszolgálat tette el láb alól. Egy másik verzió azt állítja, hogy a gyilkosságot a csehszlovák állambiztonság követte el.

Masaryk egykori személyes titkára Antonín Sum szerint azonban a politikus, aki pártonkívüliként kapott helyet az akkori kommunista kormányban, valóban öngyilkosságot követett el.