Eleonóra
-1 °C
2 °C

Követője akadt a rongáló izraeli nagykövetnek

2004.01.19. 15:47
Az öngyilkos merénylőket istenítőnek vélte egy izraeli származású svéd művész alkotását Izrael stockholmi nagykövete. Felháborodásában nekitámadt a műnek, megrongálva azt. A nagykövetnek követője is akadt, egy orosz zsidó művész hétfőn továbbgondolta az ellentmondásos alkotást, és Anna Lindh gyilkosát is vízre bocsátotta.
Kétszer is "módosították" egy izraeli származású svéd művész alkotását a stockholmi Történeti Múzeumben. A "Hófehérke és az igazság őrülete" című alkotást a hétvégén Izrael svédországi nagykövete próbálta lerombolni, mondván az az öngyilkos merénylőket isteníti.

Tekintse meg képeinket!
Az alkotás egy vértengerben úszó vitorláshajó, a vitorlavásznon Haradi Dzsaradat öngyilkos merénylőnő fotójával. Dzsaradat tavaly októberben tizenkilenc - zsidó és arab - izraelivel végzett egy haifai étteremben.

Vandál felháborodás

A nagykövet, Zvi Mazel a kiállítás megnyitóján kezdte lebontani az alkotás megvilágítását, de a teremőrök megakadályozták a pusztítást. Az incidens miatt a svéd külügyminisztérium egyeztetésre rendelte be a nagykövetet.

Dror Feiler, az alkotó szerint félreértésről van szó. A nagykövet véleménye szerint nem olvasta el az alkotás kísérőszövegét, mely megvilágítja a merénylőnő tettét - írja a BBC.

A műalkotást hétfőn újabb "támadás" érte, egy zsidó származású orosz művész Anna Lindh gyilkosának képével díszített hajót helyezett a vörös vízfelületre - jelentette az Arutz Sheva izraeli online újság.