Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Életfogytiglant kaphat Lindh gyilkosa

2004.01.19. 11:59
Nem fogadja el Anna Lindh gyilkosának védekezését az ügyben eljáró ügyész. Mihajlo Mihajlovics a fejében megszólaló "hangokra" fogta a gyilkosságot, tagadva a szándékosságot. Az ügyész szerint tudnia kellett, mivel jár, ha megkésel valakit.
"Tudatosan és akaratlagosan" gyilkolta meg Anna Lindh svéd Külügyminisztert Mihajlo Mihajlovics - állítják az ügyben eljáró svéd hatóságok. A gyanúsított szerb származású férfi korábban azt állította, a fejében megszólaló "hangok" parancsára cselekedett, tagadja a szándékosság vádját - írja a BBC.

Tudatában kellett lennie

Anita Bildberg ügyész szerint azonban semmi sem utal arra, hogy a férfi betegsége miatt nem volt tudatában tettének. Ennek megfelelően a vád képviselője életfogytiglani börtönbüntetést - ez Svédországban 15 évnyi elzárást jelent - kért a gyanúsítottra.

"Fel kellett fognia, hogy ha vadul megkésel valakit, az a megtámadott halálát okozhatja" - jelentette ki Bildberg. Az ügyész elutasította Mihajlovics védekezését, miszerint nem Lindh volt a célpontja. "Nem véletlenül volt Anna Lindh a támadás célpontja" - tette hozzá, bár részletekbe nem bocsátkozott.

Mihajlovics védője szerint azonban "senki sem tudhatta, hogy Lindh aznap az NK áruházba megy", így a támadás a véletlen műve volt. Mint mondta, védence a támadás idején be volt gyógyszerezve, és segítséget is kért pszichés zavarai miatt. Véleménye sezrint védence az áldozat, mivel nem kapott megfelelő kezelést elmezavarára.

A BBC értesülései szerint a bíróság meghallgatta azt a taxist is, akit Mihajlovics közvetlenül a támadás után leintett. A sofőr szerint a gyanúsított fáradtnak tűnt, de nem volt különösebben megviselt.

A pert várhatóan egy hónapra elnapolják, Mihajlovicsot igazságügyi orvosszakértők vizsgálják majd ki - írja a BBC.