Merkel a CDU új elnöke

2000.04.10. 23:09
Elsöprő többséggel a Német Kereszténydemokrata Unio volt főtitkárát, Angela Merkelt választották a CDU új elnökévé az esseni kongresszuson. A német kereszténydemokraták viharosan ünnepelték 45 éves, keletnémet származású politikus asszonyt. Angela Merkel mellett 897-en, tehát a küldöttek 95,94 százaléka szavazott. A CDU 1998 novembere óta hivatalban lévő elnöke, Wolfgang Schäuble a konzervatív pártot megrázó adománybotrány miatt még februárban bejelentette, hogy az áprilisi kongresszuson nem jelölteti magát újra.

Angela Merkelt elsöprő többséggel választották meg a CDU új elnökének
A négy alelnöki posztra négyen pályáztak, s mindannyian már az első választási fordulóban megkapták a sikerhez szükséges abszolút többséget. Eredményükben azonban jelentős eltérés mutatkozott. Míg Anette Schavant a küldöttek 87 százaléka támogatta, addig Volker Rühe csupán 58 százaléknyi igen szavazatot kapott. Alig szerepelt jobban a CDU feltörekvő fiataljai közé számító s a liberális szárny egyik hangadójának tartott Christian Wulff, az alsó-szászországi pártszervezet elnöke (62 százalék). Jürgen Rüttgers, az észak-rajna-vesztfáliai CDU elnöke 74 százalékot kapott.

Az új pártelnök, Angela Merkel által javasolt Ruprecht Polenz ellenjelölt nélkül lett a CDU új főtitkára: a szintén a liberális áramlat képviselőjeként elkönyvelt politikusra a küldöttek 88 százaléka adta szavazatát.

Az elnökség további hét tagjának helyére kilenc jelölt pályázott. Az első szavazási fordulóban hatan érték el a szükséges abszolút többséget: Dagmar Schipanski (87 százalék), Wolfgang Scha:uble (78), Hildegard Müller (75), Roland Koch (66), Jörg Schönbohm (60), Hermann-Josef Ahrentz (51). A fennmaradó hetedik helyért újabb fordulóra kerül sor Arnold Vaatz (48) és Peter Rauen (44) között.

Angela Merkel megválasztása előtt hetvenperces beszédében kifejtette: a CDU azt akarja, hogy Németország ismét a gazdasági és a társadalmi fejlődés motorja legyen. Ennek érdekében meg kell oldani a tartósan munkanélküliek problémáját, egyúttal megfizethetővé téve a foglalkoztatottak munkáját. Az igazságos elosztásról folyó vita helyett az igazságos esélyekről kellene vitatkozni Németországban - hangoztatta.

Megfigyelők figyelemreméltó gesztusként értékelik, hogy a politikus asszony kétszer is pozitívan említette Helmut Kohl nevét. Előbb óvatosan, nevek megnevezése nélkül bírálta az adományügybe keveredetteket, leszögezve, hogy "a CDU számára nem képezheti vita tárgyát a jog és a törvény tiszteletben tartása; mi a jogállam hívei vagyunk, s ez mindegyikünkre vonatkozik". Ezt követően azonban az uniópárt kiváló vezetőinek sorában említette Kohlt, külön is gratulálva neki egy hete ünnepelt 70. születésnapjához. Egy perccel később pedig Lord Weidenfeld szavait idézve fordult a - távol lévő - egykori pártelnökhöz: "Kohl műve, az Ön műve, kedves Helmut Kohl, történelmi szempontból kiemelkedő marad". A kongresszus küldöttei tíz másodpercig tartó lelkes tapssal nyugtázták szavait.

1951 óta ez az első CDU-kongresszus, amelyen nem vesz részt Helmut Kohl. Az egykori pártelnök jó előre tudatta a párt vezetőségével: nem lesz jelen Essenben, mert még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy személyes jelenlétével befolyást akarna gyakorolni a vezető tisztségviselők megválasztására.  • Tippek
  • Lakáshitel