Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megszületett a német nagykoalíció

2005.11.11. 19:59
Megszületett a német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciós megállapodása. Ez lesz a háború utáni német történelem második nagykoalíciós kormányzásának alapja. Angela Merkelt várhatóan november 22-én választják kancellárrá.

A német nagykoalícióról szóló megállapodást Angela Merkel, Németország következő kancellárja és Franz Müntefering, jövőbeni alkancellár jelentette be a berlini Konrad Adenauer Házban.

Vége az ellenségeskedésnek

Merkel szerint a megállapodás a sikeres reformok alapját jelenti Németországban. A politikus egyúttal úgy fogalmazott: "harminckilenc év politikai ellenségeskedés után a CDU/CSU és az SPD a szövetségi kormányon közös felelősséggel szeretné az ország ügyét előremozdítani.

A koalíciós megállapodást a jövő héten még a pártok kongresszusainak is el kell fogadnia. Merkelt várhatóan november 22-én választják kancellárrá, így a keletnémet származású politikus lehet Németország első nő vezetője.

Gerhard Schröder leköszönő kancellár azt ígérte, segíteni fogja a nagykoalíciót, mert egy kudarc a politikai peremvidékeken elhelyezkedő pártokat erősítené.

Százharminc oldal

A péntek este tető alá került körülbelül 130 oldalas megállapodás részleteit később ismertetik, de annyi már biztosnak tűnik, hogy adóemelés nélkül nem ússzák meg a német polgárok. A gazdasági élet és a szakszervezetek vezetői részéről elhangzott első reagálások kedvezőtlenek.

Mindkét fél kifogásolja például, hogy az általános forgalmi adó (áfa) 16 százalékos felső kulcsát 2007 januárjától 19 százalékra emelik. Továbbra is csak 7 százalékos áfa sújtaná az élelmiszereket, vagy a könyveket.

A szociáldemokratáknak sikerült elfogadtatniuk partnereikkel az úgynevezett gazdag-adót, azaz a jól keresőket a 42 százalék személyi jövedelemadón felül még három százalék pótadó is sújtaná. A munkahelyeket teremtő családi vállalkozások azonban állítólag kivételt képeznének a szabály alól.

A patthelyzet megoldása

Bernd Pischetsrieder, a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen főnöke úgy vélte, "az országot vezetni nem annyit jelent, hogy két párt rossz javaslatait összeadjuk."

A kereszténydemokrata unió (CDU) és a keresztényszociális unió (CSU) az után ült le tárgyalni a szociáldemokratákkal, hogy külön-külön egyik félnek sem sikerült életképes koalíciókat összehozni. A szeptemberi előre hozott választásokon a CDU és a CSU szerezte a legtöbb szavazatot (35,2 százalék), második helyen végeztek a szociáldemokraták (34,2 százalék). Korábbi eredményéhez, a 38,5-38,5 százalékhoz képest mindkét erő visszaesett.