Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

'Szemet szemért' drogellenes akció Thaiföldön

2003.02.24. 12:47
A thaiföldi kormány kábítószerellenes hadjáratában három hét alatt 500-an haltak meg, köztük ártatlan gyerekek, állapotos nők is. A rendőrség emellett 21 ezer embert tartóztatott le. A thaiföldi emberi jogi bizottság felkérte a miniszterelnököt, vizsgálja ki, hogy a kábítószerellenes egységeknél dolgozó rendőrök nem élnek-e vissza hatalmukkal és ismertesse, milyen szempontok alapján kerülnek a gyanúsítottak a feketelistákra. A rendőrség visszaéléseire nemrégiben az Amnesty International is felhívta a figyelmet.
A thaiföldi emberi jogi bizottság szerint ártatlan embereket fenyeget a kormány kábítószerellenes hadjárata, amely három héten belül csaknem 500 halálos áldozatot követelt. A bizottság hétfőn irányvonaluk felülvizsgálatára szólította fel a hatóságokat.

Véletlenül

Vevőknek álcázott rendőrök vasárnap éjszaka véletlenül lelőttek egy 9 éves kisfiút, miközben a gyerek édesanyját, a csaknem 46 ezer körözött kábítószerüzér egyikét üldözték. Miután a három rendőr letartóztatta a kisfiú apját, akitől több mint 3000 metamfetamintablettát vásároltak egy gyümölcspiacon, a feleség gépkocsiján menekülni próbált gyermekével. A kisfiút az autóra leadott lövések sebesítették meg halálosan. Korábban már egy állapotos nőt is agyonlőttek a drogdílerekre vadászó rendőrök.

"Ez az ártatlanok emberi jogainak világos megsértése" - nyilatkozta Szuraszee Koszolnavin emberi jogi biztos. "A törvények betartatására hivatott rendőrök feladata, hogy biztonságot nyújtsanak az ártatlan embereknek és nem az, hogy életükre törjenek" - toldotta meg.

"Szemet szemért"

Szuraszee elmondása szerint irodáját elárasztották a drogüzérséggel megvádoltak panaszai. A beadványok szerint a rendőrség megfenyegette őket: életükkel játszanak, ha nem jelentenek a helyi rendőröknek. Az emberi jogi bizottság felkérte a miniszterelnököt, vizsgálja ki, hogy a kábítószerellenes egységeknél dolgozó rendőrök nem élnek-e vissza hatalmukkal és ismertesse, milyen szempontok alapján kerülnek gyanúsítottak a feketelistákra.

A véres leszámolás, amelyet Thakszin Sinavatra kormányfő a "szemet szemért" fedőnévvel illetett és februárban indított útjára, rendőrségi adatok szerint 484 halottat és 21 ezer letartóztatást "eredményezett" alig három hét alatt. A rendőrség állításai szerint csaknem az összes áldozat az informátorokat elhallgattató bűnözőcsoportok számlájára írandó, a rendőrök lelkiismeretét csak 22 ember halála terheli, akikkel kizárólag önvédelemből végeztek.

Öl, butít és nyomorba dönt

A nemzetközi és helyi emberi jogi csoportok felháborodása ellenére Thaiföldön népszerűnek bizonyult a kíméletlen akció, és csak a legutóbbi felmérések tanúskodnak arról, hogy a közvéleményt kezdik nyugtalanítani a rendőrség módszerei. A bangkoki egyetem vasárnap közzétett felmérése szerint az ország különböző pontjain megkérdezett 8674 ember 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a kormány keménykezű irányvonalával.

A thaiföldi vezetés a kábítószerellenes rendőrségi akciók fokozását ígérte, hogy megvalósulhasson kitűzött célja: májusra teljesen megtisztítani a délkelet-ázsiai országot a metamfetamintól.  • Vennék
  • Hírek