10 dollár egy mexikói szavazat

2000.06.30. 17:16
Választási hétvége lesz a kaktuszok országában, Mexikóban július 2-án elnököt és új törvényhozó testülelet választanak. Az ellenzék megerősődésével reális esély van arra, hogy a kormánypárt 71 éve tartó uralma véget érjen. A választási kampányban biciklit, mosógépet és pénzt ígértek a szavazatokért, a szavazás mégis szabályosnak ígérkezik.

Francisco Labastida, Intézményes Forradalmi Párt (PRI) jelöltje
Július 2-án Mexikóban véget érhet az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) 71 éve tartó uralma, az ellenzéki, konzervatív Nemzeti Akciópárt (PAN) elnöki jelöltje a közvéleménykutatásokban, kevéssel ugyan, de a megelőzte a kormánypárt jelöltjét. A többi négy jelöltnek gyakorlati esélye a megválasztásra nincs.

A hatalmon lévő párt ezért minden eszközt megragad azért, hogy ledolgozza hátrányát: van ahol biciklit, mosógépet, 10 dollárt, élelmiszert vagy egy zsák cementet ígérnek a szavazatért. A megvásárlásnál veszélyesebb azonban az a taktika, hogy az állami segélyprogramok vagy szociális programok igazi kivitelezőjeként nem az államot, hanem a PRI-t tüntetik fel, és ezek beszüntetésével fenyegetőznek vereség esetén. Az ellenzéki párt kormányprogram vonzerejével nem szerezhet új szavazatokat, de ő is megpróbálja megvásárolni a szavazókat.

Rossz számítógép kész győzelem

Vincente Fox, Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje
Ha a kampány szabálytalan volt, a választások tisztaságát több tényező garantálja. 1996-ban megalakult a Szövetségi Választási Intézet, mely független szervezetként az 1997-es parlamenti választásokat sikeresen lebonyolította. Ugyanakkor az idén először a PRI nem csak egyszerűen megnevezte jelöltjét, hanem előválasztásokon döntöttek személyéről.

Francisco Labastida Ochoa, a PRI jelöltje minden igyekezetével azon van, hogy ledolgozza pártja hátrányát: nem szeretne úgy kerülni a történelembe, hogy ő az esetleges hatalomváltás vesztese. Így pártja fűt-fát ígér a választóknak, ám az ország gazdasági boomjából kimaradt földművelők tömegesen hagyják ott a választási kampánygyűléseket. 1988-as elnökválasztásokon a PRI a rossz számítógépeknek köszönhetően nyert (állítják az ellenzékiek): a szavazatszámláló PRI-párti belügyminiszter akkor jelentette be a hálózat összeomlását, mikor az ellenzéki Cuauhtémoc Cardenas vezetett. Mire a hálózat megjavult, Cardenas már a második volt.

Az ellenzék nem a legerősebb

A kormánypárt elleni harcok Vincente Fox, konzervatív Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje vezeti. A középosztálybeli Fox 22 évesen került a Coca-Cola-hoz és egyszerű beosztottól ügyvezető igazgatóig küzdötte fel magát. Az ellenzéki jelölt az elégedetlen állampolgárok szavazatára számíthat, de a PRI agresszív ,,kormánypárti" kampányolása rontja esélyeit.

Választások számokban
Mexikó 31 államában és fővárosában 100.294.036 ember lakik, ebből 58.789.209 rendelkezik szavazati joggal. A szenátusban 128, az alsóházban 500 hely van, tagjait 3 évre választják. Az elnöki mandátum 6 évre szól, de csak egyszer választhatják meg ugyanazt a személyt elnöknek.
Mexikóban államfőjelölt az a 35. életévét betöltött, mexikóinak született állampolgár lehet, akinek anyja vagy apja mexikói, 20 éve él az országban, és a választás időpontjától számítva egy évig folyamatosan az országban tartózkodott. A jelölt nem tölthet be semmilyen tisztséget a hadseregben, vagy a szövetségi államigazgatásban, hat hónappal a választások előtt minden ilyen tisztségéről le kell mondania. Az elnököt egyszeri, hat éves mandátumra választják. A kétkamarás (szenátus és alsóház) törvényhozó testület tagjait három évre választják

Elnökjelöltek
Jelölt neve Politikai párt Francisco Labastida Intézményes Forradalmi Párt (PRI) Vincente Fox Nemzeti Akciópárt (PAN) Cuauhtémoc Cárdenas Szövetség Mexikóért Manuel Camacho Demokrata Középpárt Gilberto Rincón Gallardo Szociális Demokrácia Pártja


  • Hírek
  • Lakáshitel