Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Magyarországon kínozzák a foglyokat, Amerikában meg bajban a Terminátor

2005.11.12. 11:35
Felelősségre vonást követel Cheriff Bassiouni, az ENSZ afganisztáni raportőre, amiért Magyarországon al-Kaida tagokat kínoztak a CIA börtöneiben, írta meg a Magyar Nemzet. A Népszabadság meg arról számolt be, hogy nem jó manapság Bush elnökkel barátkozni.

A Magyar Nemzet cikke szerint egy ENSZ-diplomata nyilatkozatából egyértelműen kiderül, hogy Magyarországon is voltak titkos CIA-fogolytáborok, ahová az elfogott al-Kaida tagokat szállította az amerikai hivatal. Cheriff Bassiouni, az ENSZ afganisztáni raportőre szerint Romániát, Lengyelországot és Magyarországot a nemzetközi szervezetnek felelősségre kell vonni, amiért engedték, hogy országuk területén a CIA ilyen börtönöket hozzon létre. Ezekben a börtönökben Bassiouni szerint fogolykínzások is történtek.

Morber Ferenc A magyar Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója tagadja az állításokat, mint azt az MTV híradójának elmondta, a magyar titkosszolgálatok sosem kaptak ilyesféle felkérést a CIA-tól. A Magyar Nemzet szerint az amerikai szenátus is szeretne tisztábban látni az ügyben, azért felszólította John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgatót, hogy számoljon be a titkos külföldi börtönökről.
A Magyar Nemzet cikke >>>

Konzervatív mélypont

Amerikában a politikusok népszerűségének nem tesz jót mostanában, ha az elnök oldalán mutatkoznak, írta meg a Népszabadság. A kormányzóválasztásokon New Jersey-ben és Virginiában nem jött be a republikánus jelöltek kampánya, sőt, ez utóbbiban azzal, hogy George Bush személyesen kampányolt a majdani vesztes mellett a saját renoméját is megtépázta.

Arnold Schwarzeneggernek meg találkoznia sem kellett az elnökkel ahhoz hogy csúfos kudarcot valljon, mind a négy javaslatára nemet mondtak a népszavazáson a kaliforniai polgárok. Az egyetlen konzervatív sikernek Michael Bloomberg New York-i polgármester megválasztását lehet nevezni, de neki valójában nincs sok köze a jobboldalhoz, és egyébként is, saját zsebből százmillió dollárt költött a kampányra.


A Népszabadság cikke >>>