Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Schwarzenegger állásába kerülhet a népszavazás

2005.11.09. 12:29
Négy nemmel szavaztak a keddi népszavazáson a kaliforniai választópolgárok. A kudarc csökkenti Arnold Schwarzenegger kormányzó újraválasztási esélyeit.

A kaliforniai választópolgárok elutasították az Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó kezdeményezte négy indítványt a keddi népszavazáson az előzetes eredmények szerint.

Nem, nem, nem

A szavazatok 90 százalékának feldolgozása alapján helyi idő szerint szerda hajnalban közzétett részeredmények szerint a választók 54,4 százaléka szavazott nemmel arra, hogy meghosszabbítsák az állami iskolákban dolgozó tanárok véglegesítéséhez szükséges szolgálati időt.

Elutasították azt az indítványt is, amellyel a közalkalmazottak szakszervezeteit arra köteleznék, hogy a tagság hozzájárulását kérjék minden évben ahhoz, hogy a tagdíjakból befolyt pénzt politikai kampányokra fordíthassák, s amely a kormányzó demokrata párti vetélytársait hozta volna kedvezőtlen helyzetbe.

Csökkentek Schwarzenegger esélyei

A költségvetési kiadások felső határának megszabását és így a kormányzó hatáskörét megnövelő javaslatot a szavazók 61,4 százaléka, míg azt a javaslatot, amely szerint a helyi törvényhozás helyett nyugalmazott bírókra bíznák a választási körzetek tízévenkénti újrarajzolásának a jogát, 58,7 százaléka utasította el.

A népszavazáson feltett négy másik kérdést az előzetes eredmények szerint szintén elutasították a szavazók. A népszavazási kudarc csökkenti Schwarzenegger jövő évi újjáválasztási esélyeit.