Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Schwarzenegger szabadesésben

2005.07.22. 16:15
A kaliforniai kormányzó tizenhárommillió dollárért vállalta el két testépítő-magazin főszerkesztését, majd megvétózta a lapok főszponzorainak érdekeit sértő törvényt. Az egykori hollywoodi sztár népszerűsége mélypontra zuhant.

Mélypontra zuhant Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó népszerűsége júliusban, jelentette a Reuters. A Field Institute közvélemény-kutatása szerint a kaliforniaiak 51 százaléka szerint a testépítőből lett színészből lett kormányzó rossz munkát végez, mindössze 37 százalék elégedett vele. Februárban még a kaliforniaiak 55 százaléka volt elégedett Schwarzeneggerrel.

Rossz hír Schwarzeneggernek, hogy a drámai visszaesést még azelőtt mérte a Field institute, hogy kirobbant volna a kormányzó mellékállás-botránya. A Field július 12-én fejezte be a 2 502 kaliforniai megkérdezését. Egy nappal később a Reuters beszámolt Schwarzenegger és a Flex, illetve a Muscle&Fitness testépítő magazinok közötti exkluzív szerződés részleteiről.

Korrupciógyanús üzlet

A tavaly kötött szerződés szerint Kalifornia kormányzója öt év alatt 13 millió dolláros mellékkeresetre tehetett volna szert a magazinok főszerkesztőjeként. Két nappal a szerződés részleteinek kitudódása után Schwarzenegger lemondott a lapok szerkesztéséről.

Az ügylet etikailag önmagában is kétséges, a demokraták szerint azonban az már bűncselekmény, korrupció gyanúját veti fel, hogy Schwarzenegger a szerződés megkötése óta megvétózta a táplálékkiegészítők szigorúbb szabályozásáról szóló kaliforniai törvénytervezetet. A táplálékkiegészítők gyártói a testépítő magazinok fő hirdetői, legnagyobb bevételi forrásai.

Bosszút szimatolnak

A Schwarzenegger győzelmét sokként megélő kaliforniai demokraták - az egyik legliberálisabb államként Kalifornia két évtizeden át a demokraták fellegvára volt - máris Schwarzenegger bebörtönzését vizionálják. Ennél hamarabb teljesülhet másik vágyuk, a kaliforniai törvényhozás többségének megszerzése.

Schwarzenegger ugyanis az év elején, még népszerű kormányzóként rendkívüli választásokat írt ki novemberre, bízva a republikánusok megerősödésében. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján erre egyre kevesebb esélye van.