Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lányosnak tartja a demokratákat Schwarzenegger

2004.07.19. 10:28
Szexista sértegetéssel próbálta lezárni a kaliforniai költségvetési vitát Arnold Schwarzenegger. A testépítőből lett kormányzó szerint politikai ellenfelei "lányok", hiszen nem merik nyíltan felvállalni, mely érdekcsoportok állnak mögöttük. A demokraták szerint a kormányzó nem csak politikai ellenfeleit, de a nőket és a melegeket is megsértette.
Nem kér bocsánatot politikai ellenfeleitől Arnold Schwarzenegger - jelentette az AP. A kaliforniai kormányzó egy szombati nagygyűlésen "lányos férfiaknak" nevezte a demokratákat, amiért azok "nem merik vállalni, hogy különleges érdekcsoportok védelmében nem támogatják a [kaliforniai] költségvetést".

Puhányok

"Ha nem elég tökösek ahhoz, hogy ezt nyiltan felvállalják, lányos férfiaknak nevezem őket" - jelentette ki egy ontariói pláza éttermi részén tartott beszédében. Schwarzenegger egy szombat esti tévéshow-ból kölcsönözte a kifejezést. A Saturday Night Live című műsor egyik állandó betétjeként két súlyemelő, Schwarzeneggert istenítő izompacsirta nevezi így a gyenge fizikumú férfiakat.

A demokratákat fel is háborította a kormányzó szerintük sértő és szexista kijelentése. "Ezt a kifejezést általában a meleg férfiakra használják, sértésként. Sajnálatos, hogy ilyen homofób gesztusokkal próbálja legyőzni a törvényhozást" - kommentálta Schwarzenegger kijelentését Sheila Khuel demokrata szenátor, a kaliforniai törvényhozás öttagú, Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transzvesztita Csoportjának tagja.

Sértett tinik

"Vicces, hogy a kormányzó a gyengeség szinonimájaként használta a fogalmat, pedig pont az a baja, hogy túl erősek vagyunk" - tette hozzá.

A demokraták szerint a kormányzó kijelentése nem csak a melegeket, de a nőket is sérti. Fabian Nunez, az állami törvényhozás demokrata elnöke személy szerint nem érzi sértve magát, de mint mondta, tizenhárom éves lánya igen. "Fiatal lány, ismeri és szereti a kormányzót. A kijelentését azonban nem találta túl pozitívnak, úgy érzi lealacsonyító volt. Szerintem is érzéketlen megnyilvánulás volt, nem illett Schwarzenegger kormányzóhoz" - nyilatkozta az AP-nek Nunez.

Átment az üzenet

A kormányzó vasárnap, hasonló témában tartott stocktoni beszédében már nem szerepelt a lányos megjegyzés. A sértést tanácsadói szerint nem azért húzták ki, mert Schwarzenegger megbánta, hanem mert "az üzenetet már elküldtük". "Tökéletes módja volt ez annak, hogy az átlagos kaliforniaiak számára is bebizonyítsuk, hogy képviselőik a különleges érdekcsoportok fogságában gyáván viselkednek. Ha túl sokat panaszkodnak a jelző miatt, a kormányzó igazát bizonyítják" - jelentette ki az AP-nek Rob Stutzman, Schwarzenegger szóvivője.

Schwarzenegger dühödt, és politikailag nem a legkorrektebb reakcióját a kaliforniai költségvetésről folyó vita váltotta ki. A demokraták két törvényjavaslattal is keresztbe kívánnak tenni az állami kiadások lefaragásán dolgozó kormányzónak. Egyik javaslatuk megtiltaná, hogy az állami iskolák a magánszektorban működő vállalkozásokkal kössenek szerződéseket, a másik felhatalmazná a munkavállalókat, hogy perekkel kényszeríthessék a munkahelyi előírások betartására munkaadóikat.

A költségvetés vitájában a két párt kölcsönösen érdekcsoportok kiszolgálásával vádolja a másikat.