Valter
16 °C
31 °C

Lányosnak tartja a demokratákat Schwarzenegger

2004.07.19. 10:28
Szexista sértegetéssel próbálta lezárni a kaliforniai költségvetési vitát Arnold Schwarzenegger. A testépítőből lett kormányzó szerint politikai ellenfelei "lányok", hiszen nem merik nyíltan felvállalni, mely érdekcsoportok állnak mögöttük. A demokraták szerint a kormányzó nem csak politikai ellenfeleit, de a nőket és a melegeket is megsértette.
Nem kér bocsánatot politikai ellenfeleitől Arnold Schwarzenegger - jelentette az AP. A kaliforniai kormányzó egy szombati nagygyűlésen "lányos férfiaknak" nevezte a demokratákat, amiért azok "nem merik vállalni, hogy különleges érdekcsoportok védelmében nem támogatják a [kaliforniai] költségvetést".

Puhányok

"Ha nem elég tökösek ahhoz, hogy ezt nyiltan felvállalják, lányos férfiaknak nevezem őket" - jelentette ki egy ontariói pláza éttermi részén tartott beszédében. Schwarzenegger egy szombat esti tévéshow-ból kölcsönözte a kifejezést. A Saturday Night Live című műsor egyik állandó betétjeként két súlyemelő, Schwarzeneggert istenítő izompacsirta nevezi így a gyenge fizikumú férfiakat.

A demokratákat fel is háborította a kormányzó szerintük sértő és szexista kijelentése. "Ezt a kifejezést általában a meleg férfiakra használják, sértésként. Sajnálatos, hogy ilyen homofób gesztusokkal próbálja legyőzni a törvényhozást" - kommentálta Schwarzenegger kijelentését Sheila Khuel demokrata szenátor, a kaliforniai törvényhozás öttagú, Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transzvesztita Csoportjának tagja.

Sértett tinik

"Vicces, hogy a kormányzó a gyengeség szinonimájaként használta a fogalmat, pedig pont az a baja, hogy túl erősek vagyunk" - tette hozzá.

A demokraták szerint a kormányzó kijelentése nem csak a melegeket, de a nőket is sérti. Fabian Nunez, az állami törvényhozás demokrata elnöke személy szerint nem érzi sértve magát, de mint mondta, tizenhárom éves lánya igen. "Fiatal lány, ismeri és szereti a kormányzót. A kijelentését azonban nem találta túl pozitívnak, úgy érzi lealacsonyító volt. Szerintem is érzéketlen megnyilvánulás volt, nem illett Schwarzenegger kormányzóhoz" - nyilatkozta az AP-nek Nunez.

Átment az üzenet

A kormányzó vasárnap, hasonló témában tartott stocktoni beszédében már nem szerepelt a lányos megjegyzés. A sértést tanácsadói szerint nem azért húzták ki, mert Schwarzenegger megbánta, hanem mert "az üzenetet már elküldtük". "Tökéletes módja volt ez annak, hogy az átlagos kaliforniaiak számára is bebizonyítsuk, hogy képviselőik a különleges érdekcsoportok fogságában gyáván viselkednek. Ha túl sokat panaszkodnak a jelző miatt, a kormányzó igazát bizonyítják" - jelentette ki az AP-nek Rob Stutzman, Schwarzenegger szóvivője.

Schwarzenegger dühödt, és politikailag nem a legkorrektebb reakcióját a kaliforniai költségvetésről folyó vita váltotta ki. A demokraták két törvényjavaslattal is keresztbe kívánnak tenni az állami kiadások lefaragásán dolgozó kormányzónak. Egyik javaslatuk megtiltaná, hogy az állami iskolák a magánszektorban működő vállalkozásokkal kössenek szerződéseket, a másik felhatalmazná a munkavállalókat, hogy perekkel kényszeríthessék a munkahelyi előírások betartására munkaadóikat.

A költségvetés vitájában a két párt kölcsönösen érdekcsoportok kiszolgálásával vádolja a másikat.