Adalbert
13 °C
21 °C

Schwarzenegger megnyerte

2003.10.08. 12:29
A szexuális zaklatási vádak ellenére aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Arnold Schwarzenegger. A filmsztár 15 százalékot vert demokrata riválisára, és majdnem megszerezte a szavazatok abszolút többségét is. A rekordszámú választónak jócskán több mint a fele követelte az államot gazdasági válságba taszító Gray Davis kormányzó távozását.
Az elmúlt napok heves támadásai ellenére földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a kaliforniai kormányzóválasztáson Arnold Schwarzenegger - jelentette az exit-poll adatok alapján a Drudgereport. Bár a legutolsó felmérések a filmsztár csökkenő előnyét mutatták, az előrejelzések szerint rekordrészvételi arányt hozó választásokon Schwarzenegger a szavazatok szerint 47,6 megszerezve nyert - jelentette a hírblog értesüléseit megerősítve a CNN. Az adatok feldolgozása 95 százalékon áll.

Mindent Kaliforniának köszönhetek

Tekintse meg képeinket
Fotó:EPA
Schwarzeneggert a választási győzelmet ünneplő partin Jay Lenno showman vezette fel. Lenno volt az, akinek tévéműsorában Schwarzenegger két hónapja bejelentette, indulni fog a Kalifornia kormányzói posztjáért. Miután feleségének, Mariának és a Shriver-családnak köszönetet mondott, így folytatta:

"Mindent Kaliforniának köszönhetek. (...) Amikor idejöttem semmim sem volt, Kaliforniának köszönhetek mindent. És ma eddigi legnagyobb ajándékát nyújtotta át, az önök bizalmát" - fogalmazott győzelmi beszédében Schwarzenegger, majd összegezte választási programját, amelyen legfontosabb pontja Kalifornia pénzügyi stabilitásának helyreállítása volt.

Ezután megköszönte Davis volt kormányzó gratulációját, és azt, hogy támogatásáról biztosította őt. Végül megígérte, minden segítséget szívesen fogad, és az összes politikai erőnek nyitva áll majd hivatalának ajtaja. "Nem hagyom cserben magukat, sikerre viszem küldetésemet. A nép kormányzója leszek" - fejezte be az ünneplő tömeg körében beszédét a filmszínész.

A republikánus, aki akár demokrata is lehetne
Az 54 éves filmsztár kampányoldalának adatai szerint huszonegy éves korában 20 dollárral a zsebében érkezett Amerikába, hogy meghódítsa a body building világát. Háromszor hódította el a Mr. Universe, hétszer a Mr. Olympia címet. 1977-ben Pumping Iron című dokumentumjellegű filmjével kezdte filmes karrierjét. A kezdeti Connan, a barbár után nem sokára a világhírnevet is meghozó Terminátor főszerepét játszhatta. Hollywood egyik legjobban kereső sztárja. Házasságával mintha csak politikai karrierjét építené, Maria Shriver révén a Kennedy-klán oldalágának számít. Bár republikánus színekben indult, abortuszpártisága és fegyverellenessége miatt közel áll a demokratákhoz is. Legfőbb gazdasági tanácsadója, a tőzsdecápa Waren Buffet szintén demokrata érzelmű. Ez a kettősség politikai programján is meglátszik, a költségvetési válság ellenére nem a republikánusokra jellemző liberális, adócsökkentő gazdaságserkentésben, hanem a nagyobb állami beavatkozásban, az amerikai jobboldalon valóságos szitokszónak számító adóemelésben gondolkodik. Bár ezt, a politikai támadások hatására később tagadta.
"Ma a szavazók eldöntötték, hogy másvalakire bízzák a kormányzói szolgálatot, és én elfogadom döntésüket - mondta Davis támogatóinak - Mindenkit arra kérek, szüntessük meg a zűrzavart és a megosztottságot, amely a visszahívás alatt előállt, és tegye meg mindenki a legjobb lépéseket e nagyszerű államért, Kaliforniáért."

Kétharmadnyi republikánus

Győzelme különösen megalázónak mondható, hiszen a szintén republikánus színekben induló, a filmsztárt túlzott liberalizmusa miatt bíráló, így a keresztény jobboldali szavazatokat elvivő Tom McClintock 13 százalékot szerzett. McClintoc a választások előtt Schwarzenegger visszalépését követelte a szexbotrányok miatt. Ez összességében azt jelenti, hogy a hagyományosan a legnagyobb demokrata szavazótáborral rendelkező államban a választók kétharmada szavazott republikánus jelöltre.

Rossz időzítés

Cruz Bustamante demokrata jelölt két hónapja érte el támogatottsága csúcspontját, ettől öt százalékkal elmaradva 32 százalékkal végzett a második helyen. Bustamante így az új kormányzó helyettese lesz - jelentette a CNN.

A választásokon a tizenötmillió regisztrált szavazó kétharmada vett részt - ez harminc százalékkal magasabb részvételi arány, mint amit Davis kormányzó 2002-es újraválasztásakor mértek. Bár az utolsó napokban készült közvélemény-kutatások a visszahívási hajlandóság csökkenését mutatták, a CNN adatai szerint végül a választók 54,6 százaléka döntött úgy, hogy az államot költségvetési válságba vivő kormányzónak távoznia kelljen.

Testépítő és filmes múltjából előkerült pletykák, interjúk és zaklatási vádak ellenére Arnold Schwarzenegger a nők körében is lenyomta ellenfeleit. A demokraták jelöltjét, Bustamantét tíz százalékkal verte meg, a szavazóinak 47 százaléka ugyanis nő volt. Larry Flynt pornókirály és Mary Carey pornószínésznő a hetedik, illetve a tizedik helyen végzett. (A szavazók és a szavazatok megoszlásáról bővebben >>)

A hivatalos választási eredmény valószínűleg november 15-ig lesz meg, az új kormányzó november 15. és 25. között foglalhatja majd el hivatalát.

Egységfront a megtámadott mögött

Governator-baba

Harminchat dollárért rendelhető meg a Hero Builders gondozásában a 36 cm-es, beszélő, Governator nevű Schwarzenegger-baba. A cég sorozatában megtalálható még George Bush elnökről, valamint Tony Blair brit miniszterelnökről mintázott beszélő, valamint olcsóbb, de néma babák is.

"Az összes politikus ahelyett, hogy az emberekért dolgozna, a saját érdekeiért munkálkodik. Ezt meg kell állítanunk. Ezért indulok a kormányzói posztért. Most Sacramentóba megyek, és kipucolom a kormányzóságot. Még visszajövök" - mondja a Governator-baba gombnyomásra.

Hétfő este és kedd délelőtt az elemzők szerint már megjósolható volt Schwarzenegger győzelme. A szavazók többsége politikai jellegűnek ítélte a filmsztár elleni támadásokat, így azok visszájukra sültek el. A CNN napközbeni jelentése szerint azok között is többségben voltak a filmsztár támogatói, akik akkor még bizonytalanok voltak a visszahívással kapcsolatban.

Bár a demokraták előzetesen kilátásba helyezték a zaklatási vádakat hevesen tagadó egykori body builder azonnali visszahívását, Schwarzenegger elsöprő győzelme után politikai öngyilkossággal érne fel egy ilyen kezdeményezés. A választási vereséget elismerő első hivatalos nyilatkozataikban a párt vezetői együttműködést ajánlottak Schwarzeneggernek, "a kaliforniaiak érdekében" - jelentette a CNN. A hírtelevízió szakértői szerint ugyanakkor a zaklatások bármikor előkerülhetnek a jövőben, amint a győzelmi eufória csökken.

Az elnökválasztás más lesz

Bár a CNN által megkérdezett egyes elemzők szerint a kaliforniai választás értelmezhető akár a jövőre esedékes elnökválasztás barométereként is, mások lényegi különbségeket tartottak fontosnak kiemelni.

Kalifornia választóközönsége híresen lázadó szellemű, erre utal az is, hogy Davis eltávolítása után egy erőskezűnek látszó vezetőt választottak - politikai programjának hiányosságai ellenére. Davis ráadásul gazdasági kérdéseken bukott el - és ez, tekintettel a mérsékelt gazdasági fejlődésre és a költségvetési hiány növekedésére, Bushnak sem jósol sok jót.

Intő példa

Klikk a képre!
Az újraválasztásáért induló elnök népszerűsége a legutóbbi mérések szerint a lélektani ötven százalékra csökkent. A megkérdezettek körében Bush és Clark statisztikailag egyenlőnek számító, a mérési hibahatáron belüli eredményt ért el. Clark 49, Bush 46 százalékon állt. A demokrata jelölés ugyanakkor még nem lefutott kérdés. Clark a párton belül alig hét százalékkal vezet a második legnépszerűbb, 12 százalékon álló Howard Dean előtt.

Clarkot emellett többen Hillary Clinton "előfutójának" tekintik. A jelöltségét többszörösen tagadó, de végtére is lebegtető egykori First Lady későbbi szerepvállalására utalhat, hogy Clarkot Clinton elnök egykori kampánystábja és fehér házi tanácsadói segítik.