Jenő
-3 °C
6 °C

Felsorakoztak Schwarzenegger mögé a republikánusok

2003.09.26. 11:49
Támogatásáról biztosította Arnold Schwarzeneggert a Republikánus Párt kaliforniai szervezete. A filmszínészből lett politikus rá is szorul a segítségre, hiszen sikerét leginkább egy másik republikánus, a nála sokkal konzervatívabb Tom McClintock veszélyezteti. A Schwarzeneggert túl liberálisnak tartó állami szenátor a szavazatok tizennégy százalékára számíthat, miközben Schwarzenegger és a demokraták jelöltje döntetlenre áll.
Nagy többséggel Arnold Schwarzeneggert támogatják a Republikánus Párt kaliforniai csoportjai - írja a CNN. A megyei választmányok csütörtöki ülésén 40-9 szavazati aránnyal, öt tartózkodás mellett a filmszínész támogatásáról döntöttek.

Erre szüksége is lehet a filmszínésznek, a Los Angeles Times legfrissebb adatai szerint Cruz Bustamante, az egyetlen demokrata jelölt két százalékponttal nagyobb támogatást élvez Schwarzeneggernél. A különbség a statisztikai hibahatáron belül van, így a 28 százalékon álló Bustamante és a 26 százalékos támogatást élvező filmszínész tulajdonképpen döntetlenre áll.

Mégis megtartják
Bár a kaliforniai szövetségi bíróság két hete még alkotmányossági kifogások miatt a választás elhalasztásáról döntött, ítéletét szerdán felülbírálta. A tizenegy tagú testület korábbi döntése ellenére szerdai ítéletében úgy látta, hogy a szavazás elhalasztása nagyobb károkat okozna, mintha megtartanák. A választást az ACLU amerikai emberjogi szervezet támadta meg, mondván a hat körzetben alkalmazott lyukkártyás rendszer veszélyezteti a polgárok esélyegyenlőségét. A 2000. évi elnökválasztásokon Floridában botrányt okozó rendszert leginkább a kisebbségiek által sűrün lakott körzetekben alkalmazzák.
Belviszály

Schwarzeneggernek azonban jelentős tartalékai vannak, a harmadik helyen szintén republikánus áll. Hiába döntött ugyanis nagy többséggel Schwarzenegger támogatásáról a párt, a szavazók 14 százalékának bizalmát élvező konzervatív Tom McClintock nem hajlandó visszalépni.

A filmszínészt a republikánus szavazók egy részéhez hasonlóan túl liberálisnak tartó állami szenátor, mint mondta, "ott lesz a finisben". Erre "ígéretet tett a szavazóinak" - nyilatkozta a CNN-nek. McClintock úgy érzi, a választásig hátralevő 12 nap elég lehet a végső győzelem megszerzéséhez.

A függetlenek dönthetnek

Pedig Schwarzenegger mögött felsorakozott a kormányzó, Gray Davis visszahívását kezdeményező és a kampányra saját vagyonából egymillió dollárt áldozó Darrell Issa és a színészt "túlzott liberalizmusa" miatt korábban támadó Bill Simon is. Simon volt a 2000-es választásokon Gray Davis ellenfele.

A CNN adatai szerint Cruz Bustamante előnyösebb helyzetben van Schwarzeneggernél, mivel Californiában 1,4 millióval regisztrált szavazója van a demokratáknak a republikánusoknál. 3,1 millió regisztrált választó azonban nem jelölt meg pártpreferenciát, így ők dönthetik el a választást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?