Marcell
19 °C
32 °C

Felsorakoztak Schwarzenegger mögé a republikánusok

2003.09.26. 11:49
Támogatásáról biztosította Arnold Schwarzeneggert a Republikánus Párt kaliforniai szervezete. A filmszínészből lett politikus rá is szorul a segítségre, hiszen sikerét leginkább egy másik republikánus, a nála sokkal konzervatívabb Tom McClintock veszélyezteti. A Schwarzeneggert túl liberálisnak tartó állami szenátor a szavazatok tizennégy százalékára számíthat, miközben Schwarzenegger és a demokraták jelöltje döntetlenre áll.
Nagy többséggel Arnold Schwarzeneggert támogatják a Republikánus Párt kaliforniai csoportjai - írja a CNN. A megyei választmányok csütörtöki ülésén 40-9 szavazati aránnyal, öt tartózkodás mellett a filmszínész támogatásáról döntöttek.

Erre szüksége is lehet a filmszínésznek, a Los Angeles Times legfrissebb adatai szerint Cruz Bustamante, az egyetlen demokrata jelölt két százalékponttal nagyobb támogatást élvez Schwarzeneggernél. A különbség a statisztikai hibahatáron belül van, így a 28 százalékon álló Bustamante és a 26 százalékos támogatást élvező filmszínész tulajdonképpen döntetlenre áll.

Mégis megtartják
Bár a kaliforniai szövetségi bíróság két hete még alkotmányossági kifogások miatt a választás elhalasztásáról döntött, ítéletét szerdán felülbírálta. A tizenegy tagú testület korábbi döntése ellenére szerdai ítéletében úgy látta, hogy a szavazás elhalasztása nagyobb károkat okozna, mintha megtartanák. A választást az ACLU amerikai emberjogi szervezet támadta meg, mondván a hat körzetben alkalmazott lyukkártyás rendszer veszélyezteti a polgárok esélyegyenlőségét. A 2000. évi elnökválasztásokon Floridában botrányt okozó rendszert leginkább a kisebbségiek által sűrün lakott körzetekben alkalmazzák.
Belviszály

Schwarzeneggernek azonban jelentős tartalékai vannak, a harmadik helyen szintén republikánus áll. Hiába döntött ugyanis nagy többséggel Schwarzenegger támogatásáról a párt, a szavazók 14 százalékának bizalmát élvező konzervatív Tom McClintock nem hajlandó visszalépni.

A filmszínészt a republikánus szavazók egy részéhez hasonlóan túl liberálisnak tartó állami szenátor, mint mondta, "ott lesz a finisben". Erre "ígéretet tett a szavazóinak" - nyilatkozta a CNN-nek. McClintock úgy érzi, a választásig hátralevő 12 nap elég lehet a végső győzelem megszerzéséhez.

A függetlenek dönthetnek

Pedig Schwarzenegger mögött felsorakozott a kormányzó, Gray Davis visszahívását kezdeményező és a kampányra saját vagyonából egymillió dollárt áldozó Darrell Issa és a színészt "túlzott liberalizmusa" miatt korábban támadó Bill Simon is. Simon volt a 2000-es választásokon Gray Davis ellenfele.

A CNN adatai szerint Cruz Bustamante előnyösebb helyzetben van Schwarzeneggernél, mivel Californiában 1,4 millióval regisztrált szavazója van a demokratáknak a republikánusoknál. 3,1 millió regisztrált választó azonban nem jelölt meg pártpreferenciát, így ők dönthetik el a választást.