Jolán
2 °C
4 °C

Elhalasztották a kaliforniai kormányzóválasztást

2003.09.16. 09:53
Nem fogadta el a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság a kaliforniai választás kiírását. Hat körzetben a többitől eltérő, a 2000-es elnökválasztáson Floridában kudarcot vallott lyukkártyás rendszert használták volna. A voksolás elhalasztása egyértelműen a jelenlegi kormányzónak, Gray Davisnek kedvez.
Nem látta biztosítottnak az esélyegyenlőséget, ezért a kaliforniai kormányzóválasztás elhalasztásáról döntött a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság (FAC) - írja a BBC. A testület kifogásolta, hogy a Gray Davis kormányzó visszahívásáról és ezzel párhuzamosan az új kormányzó személyéről döntő szavazáson bizonyos kaliforniai körzetekben a 2000-es elnökválasztásokon Floridában botrányt okozó lyukkártyás rendszert használták volna.

Egyenlőtlen esélyek

Gray Davis
Fotó: EPA/Brendan Mcdermid
A lyukkártyás rendszert hat kaliforniai körzetben, köztük Los Angelesben használták volna. A döntést megtámadó Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) szerint ez sértené az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítését, mely egyenlő elbánást garantál minden állampolgár számára.

Az ország legliberálisabb bírói testületének tartott FAC egyetértett az érveléssel.

Gray Davis megúszhatja

A szavazás elhalasztása minden politikai elemző szerint egyértelműen Davis kormányzót segíti. A pár hete még közutálatnak örvendő demokrata politikusnak egyre jobbak az esélyei hivatala megtartására. A Los Angeles Timesban közölt legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a kaliforniaiak pontosan fele támogatja a kormányzó visszahívását, 47 százalék azonban továbbra is Davist látná szívesen kormányzójaként. Ez az arány Arnold Schwarzenegger kampánya kezdetén negyven százalék alatt volt.

Schwarzenegger így azonnal meg is támadta a fellebbviteli bíróság döntését. Mint mondta, "erőteljesen folytatja kormányzói kampányát".

"Az emberek hallatták a szavukat és akaratuknak győznie kell" - mondta.

A BBC washingtoni tudósítója úgy tudja, az ügyben a fellebbezést a konzervatív Legfelsőbb Bírósághoz - a tesületben öt konzervatív bíróval szemben négy liberális áll - nyújtották be. Bár elképzelhető, hogy felülbírálják a FAC döntését, a választás eredeti, október 7-i időpontjának közelsége miatt ez kevéssé valószínű - jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?