Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A republikánusok mégis Schwarzenegger mögé állnak?

2003.09.01. 11:09
A kormányzójelölt múltjából ellenfelei újabb kínos részleteket rángatnak elő. Arnold Schwarzenegger még a hetvenes években egy sporttársának állítólag rasszista véleményét fejtette ki a dél-afrikai apartheid-rendszerről. Az erről készült interjút az ABC News végül nem adta le. Eközben a republikánusok lassan belátják, hogy esélyesebb, ha csak egy jelöltet támogatnak: Scwarzeneggert.
Az ABC News amerikai kereskedelmi televízió nem tűzte műsorára azt az interjút, amelyet Arnold Schwarzenegger egy korábbi pályatársával, Rick Wayne-nel készítettek. A fekete testépítő azt állította, hogy Schwarzenegger még a hetvenes években, rasszista kijelentéseket tett neki, tudta meg a Drudge Report amerikai független lap.

Ha ezeknek adjuk Dél-Afrikát

Schwarzenegger és Wayne
"Ha ezeknek a feketéknek odaadják ezt az országot [Dél-Afrikát], valószínűleg a csőd szélére vezetik" - mondta állítólag még a hetvenes években Wayne-nek az akkor még meglévő dél-afrikai apartheid rendszerről, a most Kalifornia kormányzói címére törő volt testépítő bajnok és filmsztár. Az interjú ugyan elkészült, adásba kerülését is tervezték, de végül mégsem sugározták, írja a Drudge Report.

Nem ez az első eset, hogy Schwarzeneggernek múltjával kell szembenéznie, múlt héten egy - ugyancsak a hetvenes években készült - interjúja került elő, amiben arról beszélt, többször vett részt csoportos szeretkezésekben, szívott marijuánát, és igen szabadosan számolt be még testépítőként gyakorolt szexuális életéről.

A filmszínészt egyébként előre felkészítették, hogy számítania kell majd a választási kampány idején arra, hogy a múltjáról olyan információk kerülhetnek elő, amiknek nem feltétlenül örül majd.

Mellé állnak

Időközben egyre több republikánus politikus áll Schwarzenegger mellé. Mint ismeretes, a kezdő republikánus korábban nem nyerte el számos konzervatív tetszését azzal, hogy az abortuszról, a melegek házasságáról, valamint az adózásról vallott nézetei inkább liberálisnak mondhatók.

A republikánusok megosztottsága azonban úgy tűnik oldódni látszik. Mikor nemrégiben a Los Angeles Times oldalán közölt közvéleménykutatás adatai azt mutatták, hogy a Grey Davis jelenlegi demokrata kormányzó utódaként induló Cruz M. Bustamante támogatottsága 35 százalékon, míg Schwarzeneggeré 22 százalékon állt csak, a hír hallatára egyből visszalépett a republikánus Bill Simon.

Választás a szív és az ész között

Most a republikánusok egyik agytrösztje, kalifornia egyik legbefolyásosabb képviselője, Ray Haynes jelentette be, hogy inkább a fejére, mint a szívére hallgat, és eláll barátja Tom McClintock, a harmadik legesélyesebb konzervatív jelölt támogatásától, írja a Washington Post hétfői száma.

Haynes egy interjúban jelentette be, hogy bár McClintockkal együtt érték el, hogy Grey Davis visszahívásáról referendum döntsön, most kénytelen mégis megmásítani döntését, mert szerinte Schwarzenegger még esélyes a sikerre. Tom McClintock volt az, akit csak egy hajszállal vert meg a 2002-es választásokon Davis.

"Nem kertelek: McClintockkal együtt hívtuk vissza Grey Davist. De ezt nem azért tettem, hogy most átpasszoljam a hatalmat a demokrata Bustamanténak. Ez az, amit fel kellett ismernem, és amit mindenkinek fel kell ismernie." - nyilatkozta Haynes.

Nem akarnak veszteseket támogatni

Bár a múlt héten közzétett szaftos történeteket közlő Schwarzenegger-interjú felháborított számos konzervatívot, mégsem zárkóztak el a filmsztártól.

"Nagyon összezavarodtak. Belefáradtak abba, hogy veszteseket támogassanak" - jellemezte a helyzetet egy volt republikánus vezető a Postnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!