Eleonóra
-1 °C
2 °C

Válsághelyzetet hirdetne Kaliforniában Schwarzenegger

2003.12.18. 12:14
Százötven millió dollárról rendelkezhet saját hatáskörében Arnold Schwarzenegger a pénzügyi válság kihirdetése után. A színész kormányzóvá választása után eltörölte az autóadót, az önkormányzatok hiányát a kiürült államkasszára terhelné.
Pénzügyi válsághelyzetet hirdethet Kaliforniában Arnold Schwarzenegger. Az október elején kormányzóvá választott színész első populista intézkedése miatt kényszerülhet a lépés meghozatalára - írja a Sacramento Bee.

Kikerülné a törvényhozást

A "szükségállapot" kihirdetésével a kormányzó kikerülheti az állami törvényhozást pénzügyi döntései meghozatalakor. A Sacramento Beenek Schwarzenegger nevük elhallgatását kérő tanácsadói elmondták, a kormányzó első lépésben negyvenmillió dolláros gyorssegélyt nyújtana több helyi önkormányzatnak. A kényszerintézkedés lehetővé teszi, hogy ne keljen takarékossági okokból bezárni több közintézményt - írja a lap.

Populista ígéretek

Schwarzenegger októberben az állam katasztrofális pénzügyi helyzete miatt kiírt rendkívüli választásokon szerezte meg a kormányzói címet. A válság ellenére egyik első intézkedéseként eltörölte a nagy többséggel visszahívott Gray Davis egyik utolsó, népszerűtlen, de az állami költségvetés helyzetét jelentősen javító intézkedését, az autóadó bevezetését.

A kieső bevételeket most a pénzügyi válság kihirdetése után adódó lehetőségekkel próbálja pótolni - írja a Sacramento Bee. A válság kihirdetését egy még júliusban elért megállapodás teszi lehetővé - eszerint az állam kormányzója a költségvetés bármelyik tételét öt százalékkal visszavághatja, a törvényhozás beleegyezése nélkül. Schwarzenegger így 150 millió dollárt spórolhat meg, és oszthat szét - tulajdonképpen belátása szerint.

Szigorításokat követelnek

Az első negyvenmilliós tételből önkormányzati alkalmazottak elmaradt fizetéseit egyenlítik ki. "Nem tarthatjuk túszul ejtve tűzoltóinkat és rendőreinket" - nyilatkozta a napilapnak Steve Westly, a kaliforniai számvevőszék vezetője. Westlyt egyébként - több demokrata politikussal ellentétben - előre tájékoztatták a várható bejelentésről.

Schwarzenegger lépése várhatóan nagy politikai vihart kavar majd. A kaliforniai törvényhozás mindkét házában a Demokrata Párt van többségben. A demokraták pedig ellenzik Schwarzenegger finanszírozási tervét - vagyis hogy az állami költségvetés terhére kártalanítsák a helyi önkormányzatokat. Ehhez, véleményük szerint jelentős szigorításokat kellene bevezetni -írja a Bee.