Eleonóra
-1 °C
2 °C

Beiktatták Schwarzeneggert

2003.11.17. 21:03
Arnold Schwarzenegger, a leggazdagabb és legnépesebb amerikai szövetségi állam, Kalifornia hat héttel ezelőtt megválasztott új kormányzója hétfőn letette a hivatali esküt. Kalifornia állam súlyos anyagi gondjaira hivatkozva a színészből lett politikus lemondta a beiktatási gálát.
Az állam fővárosában, Sacramentóban tartott beiktatási ünnepségen mintegy 7500 meghívott vendég vett rész, 650 újságíró és több tucat TV-stáb kísérte figyelemmel az eseményt a világ minden tájáról Ausztriától Japánig. Kaliforniai kormányzó beiktatását még soha nem övezte ekkora nemzetközi figyelem, noha nem Schwarzenegger az első bevándorló és nem is az első színész ezen a poszton.

"Kalifornia válságban van"

Tekintse meg képeinket!
Schwarzenegger a kaliforniai legfelsőbb bíróság elnöke előtt tette le az esküt, s felesége - a Kennedy-család sarja - Maria Shriver tartotta oda neki a bibliát, egy XVI. századból való francia kiadást.

Az eskütétel után beszédében hangsúlyozta, hogy az október 7-i választáson az emberek nemet mondtak a megszokott politikára, amely oda vezetett, hogy Kalifornia halmozta fel az amerikai szövetségi államok közül a legnagyobb deficitet, és a legrosszabb hitelminősítést kapta.

Kalifornia válságban van - mondta, hozzátéve, hogy most csodát kell művelni. Schwarzenegger összefogásra buzdított és kemény munkát ígért. John F. Kennedy volt elnök, felesége meggyilkolt nagybátyja szavait idézve magát is illúziók nélküli idealistának nevezte.

Az 56 éves, színészből lett újsütetű politikus lemondott a hollywoodi csillogásról, tekintettel az állam súlyos pénzügyi nehézségeire, így elmarad az ilyenkor szokásos esti gála.

Bécsi szelet és Sacher torta

Klikk a képre!
A visszafogott ceremónián a meghívottak között volt a Kennedy-család számos tagja, George Shultz volt külügyminiszter, a filmsztárok közül többek között Jamie Lee Curtis és Danny DeVito. Az ünnepségen számos volt kormányzó is részt vett. Hiányzott azonban a leghíresebb, az Alzheimer-kórban szenvedő, 92 éves Ronald Reagan exelnök, aki ugyancsak színészből lett kaliforniai kormányzó, és innen hódította el később a Fehér Házat.

Az eskütételt három fogadás követte, ugyancsak meghívott vendégekkel, akiknek egyebek között bécsi szeletet és Sacher tortát is felszolgáltak. Az új kormányzó a hivatal épületében ebéden találkozott az állam hivatalnokaival, majd egy magánjellegű családi összejövetel után a kaliforniai kereskedelmi kamarában tartottak fogadást kétezer vendéggel.

Az új kormányzó már délután megkezdte munkáját hivatalában.