Benedek
-5 °C
5 °C

Indiánok tüntettek Schwarzenegger ellen

2004.10.22. 12:39
Nagy vihart kavart Schwarzenegger még a múlt héten tett kijelentése, mely szerint az indián szerencsejáték-biznisz lenyúlja Kaliforniát. Az indiánok bocsánatkérést követelnek a kormányzótól.
Indiánok tüntettek csütörtökön Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó egy, az indiánokra nézve dehonesztáló kijelentése miatt, írja a Xinhua. A szerencsejátékkal foglalkozó indiánokat képviselő tüntetők szerint Schwarzeneggernek bocsánatot kell kérnie azért a kijelentéséért, ami még a múlt héten hagyta el a száját egy San Diego-i étteremben; akkor a kormányzó úgy jellemezte az indián kaszinókat, mint érzéketlen, rasszista intézményeket.

Lenyúlnak az indiánok

"Ha egy ilyen általánosító, mindenkire vonatkozó kijelentést hallunk a szájából, hogy "az indiánok lenyúlnak minket", akkor úgy gondolom, jogosan várjuk el, hogy bocsánatot kérjen" - mondta az egyik tüntető.

Schwarzenegger San Diegoban éppen két törvényjavaslat ellen kampányolt, amik megadóztatnák az indiánok által vezetett kaszinókat, de ugyanakkor elősegítenék azok terjeszkedését is.

A problémás törvényjavaslatok

"Úton-útfélen kaszinók nyílnak majd, ha elfogadják ezeket a javaslatokat. A szomszédban is kaszinó lesz"- magyarázta Schwarzenegger. Az indiánok által irányított kaszinók jelenleg több milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, miközben nem fizetnek adót. Az egyik javaslat vagy huszonöt százalékos adót vetne ki a kaszinókra, vagy megszüntetné azok monopóliumát.

A másik javaslat alapján csak nyolc százalékos adót vetnének ki a szerencsejátékkal foglalkozó érdekcsoportokra - ennyit adóznak a kaliforniai vállalatok is, de ezt a kormányzó kevesli az indiánok esetében.