Bernadett
0 °C
4 °C

Kiutasították Hodorkovszkij kanadai ügyvédjét

2005.09.23. 09:15
Az orosz hatóságok hazaküldik a börtönre ítélt volt olajmágnás Mihail Hodorkovszkij kanadai ügyvédjét, aki szerint szigorú politikai ellenőrzés mellett zajlik a per. Robert Amsterdam azt mondta, most hazamegy, de új vízumért fog folyamodni.
Az orosz hatóságok érvénytelenítették Robert Amsterdam, a csütörtök este jogerősen nyolc évre ítélt Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás kanadai ügyvédje vízumát, akinek péntek délutánig el kell hagynia Oroszországot.

Mint maga Amsterdam péntek reggel az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, moszkvai rendőrök éjjel fél egykor megjelentek szállodaszobájában, elkobozták útlevelét, amelyet később érvénytelenített vízummal adtak vissza neki, s egyben közölték: péntek délutánig el kell hagynia Oroszországot.

Amsterdam jelezte, hogy engedelmeskedik a döntésnek, de új vízumért fog folyamodni, hogy folytathassa a harcot orosz ügyfeleinek jogaiért. Az Eho Moszkvi szerint a rendőrök azzal indokolták lépésüket, hogy Amsterdam nem jelent meg annál a tanácsadó cégnél, amely a meghívója.

A moszkvai városi bíróság felülvizsgálati tanácsa előző este, órákkal egy fontos vádpont elévülése előtt helybenhagyta (bár egy évvel enyhítette) Hodorkovszkij elítélését, egyben megfosztva a Yukos olajcég Kremllel szembekerült volt vezérét attól a lehetőségtől, hogy jelöltethesse magát képviselőnek egy moszkvai pótválasztáson.

"Az a tény, hogy ez a bíróság egyetlen nap alatt meghozta ezt a határozatot, ékesszólóan bizonyítja mindazt, ami ennek a pernek a politikai ellenőrzéséről mondtunk" - jelentette ki Amsterdam a verdikt kihirdetése után.

Előzőleg a moszkvai liberális rádiónak azt mondta, hogy "ez az igazságszolgáltatás azokat szolgálja, akik a Yukost ellopták". A Yukos főegysége az állami Rosneft olajcég kezére jutott, miután a múlt év végén elárverezték a cégre kirótt mértéktelen adóhátralék egy része fejében.