Tekla
5 °C
19 °C

Milosevic azt állította, hogy megpróbálták megmérgezni

2006.03.11. 20:38
Slobodan Milosevic pénteken azt mondta jogi tanácsadójának, hogy megpróbálták megmérgezni a hága Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében. A szombaton elhunyt szerbiai és jugoszláviai elnök belgrádi orvosa azt állítja, hogy kizárólag és közvetlenül a hágai bíróság felelős a vádlott haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét az őrizetes "drámai" egészségi állapotáról.
Slobodan Milosevic jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovic szerint a volt jugoszláv elnök a múlt héten azt állította, hogy megpróbálják megmérgezni. Az ügyvéd közölte szombaton a B92 belgrádi rádióval, hogy ezt pénteken mondta neki Milosevic a börtönben egy harmadik személy jelenlétében, akinek a kilétét az ügyvéd nem kívánta elárulni.

Tomanovic rögtön levélben tájékoztatta erről Oroszország hágai nagykövetségét. Tomanovic mindezért a Milosevic-család egyetértésével azt kérte a törvényszéktől, hogy Moszkvában és ne Hágában boncolják az elhunytat.

Az RTS szerbiai állami rádió-televízió közölte szombaton meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Milosevic az utóbbi időkben kételkedett a felírt gyógyszerei hatékonyságában, s erről egy podgoricia politikai vezetőnek beszélt nemrég.

A törvényszék scheveningeni börtönében őrzött 64 esztendős Milosevicet szombat reggel holtan találták a cellájában, ágyban fekve. Milosevic szocialista párttársai gyanúsnak találják azt, hogy az állandó megfigyelés alatt álló vádlott órákon át holtan feküdt cellájában anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá.

Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke arra kérte a hágai bíróságot, hogy Milosevic boncolásában vegyenek részt belgrádi kórboncnokok is. Ljajic már meg is kapta Hága egyetértő válaszát.

Vukasin Andric belgrádi orr-fül-gégész szakorvos szerint kizárólag és közvetlenül a hágai bíróság felelős a vádlott haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét Milosevic "drámai" egészségi állapotáról. Andric tavaly november elején Florence Leckler francia szívgyógyásszal és Margarita Sumiljina orosz érspecialistával együtt vizsgálta meg a börtönben Slobodan Milosevicet.

"Mi több ízben kértük a hágai törvényszéket, hogy Slobodan Milosevic részesülhessen megfelelő egészségi ellátásban, kértük akkor is, amikor 2005. novemberben megvizsgáltuk scheveningeni börtöncellájában a vádlottat" - mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Andric.

Az orvos emlékeztetett arra, hogy az akkori konzíliumi jelentésben arra figyelmeztették a törvényszéket, hogy "komoly komplikációk következhetnek be", szükség van a kezelésre "megfelelő körülmények" között, és legalább hat hét pihenő kell Milosevicnek. Az orosz kolléganő azonnali sebészi beavatkozást ajánlott az egyik nyaki erén.

"Slobodan Milosevic a hágai törvényszék börtöncellájában általános orvosi ellátást kapott. Tekintettel egészségi állapotára, ez az egészségvédelem lehető legalacsonyabb foka volt" - mondta a belgrádi szakorvos, aki szerint a vádlott halála pont annak a következmények, hogy figyelmen kívül hagyták a szakorvosok véleményét.

A B92 rádió-televízió megszólaltatta Branislav Tapuskovicot, a vádlott kijelölt ügyvédjét - "a törvényszék barátját" (amicus curiae) -, aki szerint a bíróság valóban nem hitte, hogy a vádlott egészségi állapota rossz volt. Szerinte az ügyészség meg volt győződve arról, hogy Milosevic blöfföl és nem hajlandó beszedni a gyógyszereket. "Az orvosi jelentések azonban intőek voltak, komoly egészségi problémáihoz képest az intézkedések nem voltak megfelelőek" - mondta Tapuskovic.

A hágai kardiológusok már néhány hónappal a 2002. februárjában megkezdődött per után megállapották, hogy Slobodan Milosevic a szív bal pitvarának megnagyobbodásában és magas vérnyomásban szenved. A szakorvosok úgy találták, hogy a betegség "jelentős kockázatot jelent a vádlott egészségére". Az azóta ugyancsak elhunyt Richard May vezette bíróit tanács ezután úgy rendelkezett, hogy a per csak délelőtt zajlik, hetente három napon át, hogy a vádlottnak elegendő ideje legyen a pihenésre.

A belgrádi média szerint a Milosevic egészségi állapotáról szóló orvosi jelentéseket Hágában bizalmasan kezelték, maga a vádlott pedig a per során nem kívánt beszélni egészségi problémáiról. Tavaly decemberben mondta először, hogy nem tud részt venni az eljárásban, mert nem érzi jól magát. "Kibírhatatlan nyomást érzek a szememben és a fülemben, úgy érzem, mintha száztonnás lenne a fejem" - mondta Milosevic.