16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Amerikai-orosz tárgyalások Milosevics jövőjéről?

2000.06.19. 11:36
Clinton elnök nemrégiben Vlagyimir Putyinnak is felvetette Milosevics szerb vezető esetleges távozását - értesült a The New York Times. A titkos eszmecserét hivatalosan mindenki cáfolja, Putyin azonban csak talányos választ adott az amerikai kezdeményezésre.
Clinton Milosevics eltávolításáról tárgyal?
A Clinton-adminisztráció keresi a lehetőséget, hogy Milosevics szerb elnök ,,vagyonát és biztonságát szavatolva" távozhasson Jugoszlávia éléről - olvasható a The New York Times prágai keltezésű hétfői hírében. Az amerikaiak erről nem csupán saját NATO-szövetségeseikkel tárgyalnak, hanem állítólag Oroszország vezetőivel is. A titkos eszmecserét hivatalosan persze mindenki cáfolja.

A megbeszélések a hírek szerint - pontosabban azok dacára - igencsak kényesek, és többnyire informálisak. A NATO és az amerikai kormányzat tisztségviselői szerint az amerikaiak nem ajánlanak fel semmit Milosevicsnek (aki ellen a nemzetközi törvényszék hivatalosan is vádat emelt), de elfogadnának egy ,,kemény és gyors" megoldást a szerb vezér hatalomból való eltávolítására.

Más források szerint viszont az USA elítélne bármilyen javaslatot, amely a hágai törvényszék tárgyalásán kívüli ,,menedéket" biztosítana Milosevicsnek. (Persze mindez - úgy tűnik - csak a hivatalos formában ,,előterjesztett" javaslatokra vonatkozik, a többiről nem feltétlenül kellene tudnia az amerikaiaknak...)

Milosevics maga vetette fel a távozás lehetőségét?

A The New York Times szerint állítólag Milosevics maga is felvetette politikai jövőjét, pontosabban annak nyilvánvaló kilátástalanságát, de közvetlenül a koszovói háború után az Egyesült Államok visszautasította a ,,peren kívüli" egyezséget.

Milosevics kilátástalannak látja politikai jövőjét
Az utóbbi hetekben azonban Washington, illetve Athén több küldöttet is fogadott, akik egy lehetséges megoldásról beszéltek - Belgrádból érkezve. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ők teljes jogú felhatalmazottjai a szerb vezetőnek. Nem kizárt ugyanis, hogy Szlobodan Milosevics tulajdonképpen csak ki akarja puhatolni a Nyugat (az USA és jelen esetben például Görögország) szándékait.

A New York Times rámutat arra is, hogy bármiféle holmályos megegyezés sokat árthat Al Gore alelnök választási kampányának, így a Clinton-adminisztrációnak különösen óvatosan kell eljárnia az ügyben, nehogy Gore elnöki ambícióit keresztezve lépjenek.

Putyin talányos válasza: Miami is jó lenne neki

Az is sok gondot okoz, hogy Milosevics jelenleg saját országában van a legnagyobb biztonságban, és nehéz lenne olyan államot találni, amely szívesen befogadná őt, és mindeközben garantálható lenne a személyes biztonsága is.

,,Miami ugyanolyan jó hely lenne Milosevicsnek, mint Moszkva"
Clinton ennek ellenére a New York-i lap szerint felhozta az ügyet Putyin orosz elnöknek legutóbbi találkozójuk alkalmával. Ezt állítólag az orosz elnök emberei ,,kotyogták el" NATO-tiszteknek. Putyin állítólag azt válaszolta Clintonnak, hogy ,,Miami ugyanolyan jó hely lenne Milosevicsnek, mint Moszkva".

Érdekes az ügyben Görögország álláspontja is: a tradicionálisan jó szerb kapcsolatokkal rendelkező dél-balkáni állam nem csupán a megfelelő emigrációs körülményeket kutatja a hírek szerint Milosevics számára, Athénnak elég lenne az is, ha Milosevics utódja garantálná a jelenlegi szerb vezér otthoni biztonságát.

Milosevics fia hamis útlevéllel Görögországban?

Milosevicset nem csupán bankszámlái és vagyona izgatja: fiát mindenképpen meg kell óvnia a következő szerb rezsimtől. Marko Milosevics ugyanis számos olyan üzleti tranzakciót bonyolított le, amelyek nyilvánvalóan összefüggenek az állam első emberének ügyeivel.

Marko Milosevics - jóllehet a család más tagjaihoz hasonlóan ő is ki van tiltva az Európai Unió összes államából - nemrégiben Görögországban járt egy hamis diplomáciai útlevéllel. A The New York Times szerint jelenleg is Japánban van, következő úticélja pedig talán Kína lehet.  • Tippek
  • Hírek