Judit
2 °C
7 °C

Amerikai-orosz tárgyalások Milosevics jövőjéről?

2000.06.19. 11:36
Clinton elnök nemrégiben Vlagyimir Putyinnak is felvetette Milosevics szerb vezető esetleges távozását - értesült a The New York Times. A titkos eszmecserét hivatalosan mindenki cáfolja, Putyin azonban csak talányos választ adott az amerikai kezdeményezésre.
Clinton Milosevics eltávolításáról tárgyal?
A Clinton-adminisztráció keresi a lehetőséget, hogy Milosevics szerb elnök ,,vagyonát és biztonságát szavatolva" távozhasson Jugoszlávia éléről - olvasható a The New York Times prágai keltezésű hétfői hírében. Az amerikaiak erről nem csupán saját NATO-szövetségeseikkel tárgyalnak, hanem állítólag Oroszország vezetőivel is. A titkos eszmecserét hivatalosan persze mindenki cáfolja.

A megbeszélések a hírek szerint - pontosabban azok dacára - igencsak kényesek, és többnyire informálisak. A NATO és az amerikai kormányzat tisztségviselői szerint az amerikaiak nem ajánlanak fel semmit Milosevicsnek (aki ellen a nemzetközi törvényszék hivatalosan is vádat emelt), de elfogadnának egy ,,kemény és gyors" megoldást a szerb vezér hatalomból való eltávolítására.

Más források szerint viszont az USA elítélne bármilyen javaslatot, amely a hágai törvényszék tárgyalásán kívüli ,,menedéket" biztosítana Milosevicsnek. (Persze mindez - úgy tűnik - csak a hivatalos formában ,,előterjesztett" javaslatokra vonatkozik, a többiről nem feltétlenül kellene tudnia az amerikaiaknak...)

Milosevics maga vetette fel a távozás lehetőségét?

A The New York Times szerint állítólag Milosevics maga is felvetette politikai jövőjét, pontosabban annak nyilvánvaló kilátástalanságát, de közvetlenül a koszovói háború után az Egyesült Államok visszautasította a ,,peren kívüli" egyezséget.

Milosevics kilátástalannak látja politikai jövőjét
Az utóbbi hetekben azonban Washington, illetve Athén több küldöttet is fogadott, akik egy lehetséges megoldásról beszéltek - Belgrádból érkezve. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ők teljes jogú felhatalmazottjai a szerb vezetőnek. Nem kizárt ugyanis, hogy Szlobodan Milosevics tulajdonképpen csak ki akarja puhatolni a Nyugat (az USA és jelen esetben például Görögország) szándékait.

A New York Times rámutat arra is, hogy bármiféle holmályos megegyezés sokat árthat Al Gore alelnök választási kampányának, így a Clinton-adminisztrációnak különösen óvatosan kell eljárnia az ügyben, nehogy Gore elnöki ambícióit keresztezve lépjenek.

Putyin talányos válasza: Miami is jó lenne neki

Az is sok gondot okoz, hogy Milosevics jelenleg saját országában van a legnagyobb biztonságban, és nehéz lenne olyan államot találni, amely szívesen befogadná őt, és mindeközben garantálható lenne a személyes biztonsága is.

,,Miami ugyanolyan jó hely lenne Milosevicsnek, mint Moszkva"
Clinton ennek ellenére a New York-i lap szerint felhozta az ügyet Putyin orosz elnöknek legutóbbi találkozójuk alkalmával. Ezt állítólag az orosz elnök emberei ,,kotyogták el" NATO-tiszteknek. Putyin állítólag azt válaszolta Clintonnak, hogy ,,Miami ugyanolyan jó hely lenne Milosevicsnek, mint Moszkva".

Érdekes az ügyben Görögország álláspontja is: a tradicionálisan jó szerb kapcsolatokkal rendelkező dél-balkáni állam nem csupán a megfelelő emigrációs körülményeket kutatja a hírek szerint Milosevics számára, Athénnak elég lenne az is, ha Milosevics utódja garantálná a jelenlegi szerb vezér otthoni biztonságát.

Milosevics fia hamis útlevéllel Görögországban?

Milosevicset nem csupán bankszámlái és vagyona izgatja: fiát mindenképpen meg kell óvnia a következő szerb rezsimtől. Marko Milosevics ugyanis számos olyan üzleti tranzakciót bonyolított le, amelyek nyilvánvalóan összefüggenek az állam első emberének ügyeivel.

Marko Milosevics - jóllehet a család más tagjaihoz hasonlóan ő is ki van tiltva az Európai Unió összes államából - nemrégiben Görögországban járt egy hamis diplomáciai útlevéllel. A The New York Times szerint jelenleg is Japánban van, következő úticélja pedig talán Kína lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?