Valér
4 °C
8 °C

Megtalálták Ratko Mladics búvóhelyét?

2005.06.10. 11:36
Szerbia egyik városában bujkál Ratko Mladics. A Danas című napilap értesülései szerint a szerb hatóságok Carla del Pontéval, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével együttműködve találtak rá a tömeggyilkos tábornokra. A hatóságok tűzpárbajra készülnek.

A szerb hatóságok tudják, hol bujkál Ratko Mladics, jelentette a Danas című napilap. A boszniai szerbek a srebrenicai vérengzésre is utasítást adó, háborús bűnökkel vádolt parancsnoka a lap belügyi forrásokból számrazó értesülései szerint egy szerbiai városban rejtőzött el.

Nem akarnak áldozatokat

Mivel Mladics valószínűleg nem adná fel magát harc nélkül, a hatóságok egyelőre titokban tartják értesüléseiket. "Úgy tűnik, a szerb kormány eddigi vonakodása utám most már határozott Mladics elfogásáról. Most azonban kétségeket okoz az, miként lehetne áldozatok nélkül végrehajtani az akciót úgy, hogy Mladics is életben maradjon" - mondta el a Danasnak egy neve elhallgatását kérő belügyi forrás.

A lap informátora szerint semmi alapja sincs azoknak a szerb médiában megjelent találgatásoknak, hogy a kormány tárgyalásokat folytat Mladiccsal az önkéntes feladásról. "Ez, pillanatnyilag, nem komoly lehetőség" - mondta.

Tényleg lépnének

A Danas értesülései szerint Mladics rejtekhelyét a szerb hatóságok Carla del Pontéval, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével együttműködve találták meg. Del Ponte a napokban Belgrádban tárgyalt, a megbeszéléseken a szerb kormány egyértelmű utasítást adott a biztonsági szolgálatoknak a tömeggyilkosságokkal vádolt boszniai szerb tábornok elfogására.

A Danas értesülései szerint a határozott utasítás hatására dícsérte meg del Ponte a belgrádi kormány együttműködési készségét. A szerb kormányzat lépéseit csütörtökön az Egyesült Államok is elismerte, amikor is úgy döntött, hogy újra elkezdi a januárban a háborús bűnösök elfogásának késedelmei miatt befagyasztott segélyek utalását.