Gerzson
-3 °C
3 °C

Megtalálhatták Ratko Mladicsot

2004.10.21. 19:57
Vésztanácskozásra hívta össze a legfőbb katonai és politikai vezetőket Prvozláv Davinics szerb-montenegrói védelmi miniszter. Új bizonyíték bukkant fel három sorkatona rejtélyes halálával kapcsolatban. A bulvárlapok értesülései szerint a katonák laktanyájában bujkál Ratko Mladics boszniai háborús bűnös.
Három katona rejtélyes halálának ügyét tárgyalja a szerb-montenegrói Legfőbb Védelmi Tanács. A legfőbb állam- és katonai vezetők tanácsát Prvoszláv Davinics védelmi miniszter sürgős kérésére hívta össze Szvetozar Marovics köztársasági elnök, jelentette a belgrádi B92 rádió.

Mladicsot rejtegethetik

A belgrádi bulvárlapok értesülései szerint a katonák halála összefüggésben lehet azzal, hogy egyes feltételezések szerint laktanyájuk egyik pincehelyiségében bujkál Ratko Mladics, a boszniai szerb hadsereg népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt parancsnoka.

Az egyik sorkatona augusztus 27-én halt meg, a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett. A kiskatona szülei azonban úgy tudják, hogy az orvosszakértők verésre utaló nyomokat találtak az arcán, illetve földet a szájában, pedig a jelentés szerint a körletben lett öngyilkos.

Nagy titkok tanúi

Két másik katona október 5-én vesztette életét a topcideri laktanyában. A katonákkal összesen húsz golyó végzett, az első vizsgálat szerint mindegyiket a katonák géppisztolyából lőtték ki. A vizsgálat feltételezései szerint az egyik katona lövöldözés közben lelőtte a másikat, és magával is végzett.

A bulvárlapok szerint azonban a helyszínen nem találták meg az összes töltényhüvelyt, és néhány golyó behatolási szöge is furcsa. Az egyik áldozat apja szerint fia "nagy titok szemtanúja" volt, ezért kellett meghalnia.

Florence Hartmann, a Mladicsot évek óta köröző hágai Nemzetközi Törvényszék szóvivője nem zárta ki, hogy Mladics az érintett laktanyában bujkálhat.

Vésztanácskoznak

A védelmi minisztérium a pletykák eloszlatására új vizsgálatot rendelt el. A vizsgálóbizottság csütörtök reggel látogatott el a topcideri laktanyába. Davinics védelmi miniszter a katonák halálának ügyében felbukkant új bizonyítékokra hivatkozva hívta össze a Legfőbb Védelmi Tanácsot.