Emma
9 °C
26 °C

Kómában a NATO-rajtaütésben megsérült szerbek

2004.04.02. 14:43
Akadályozná a NATO Karadzsics felkutatására indított akcióit a boszniai szerb ortodox egyház. A főpapokat az dühítette fel, hogy a békefenntartók csütörtöki akciója során egy pap és fia is életveszélyes sérüléseket szenvedett. A NATO hivatalos vizsgálatot ígért.
Kómába esett a NATO csütörtöki palei rajtaütésének két sérültje - jelentette az AFP szerb kórházi forrásokra hivatkozva. A háborús bűnös boszniai szerb vezető, Radovan Karadzsics elfogására indított akció során Jeremia Starovlah atya és huszonnyolc éves fia, Aleksandar sérült meg.

Nagyott robbant

Az ortodox papot és fiát a fején érte repesztalálat, amikor a Karadzsics rejtekhelyét kereső csapatok berobbantották a palei ortodox templom ajtaját. A rajtaütés során tűzharc is kialakult.

A sérülteket helikopterrel szállították a tuzlai kórházba - jelentette a BBC.

A NATO szóvivői szerint a csapatok "a várt kockázatnak megfelelően" jártak el, az esetet azonban kivizsgálják. A katonai szövetség "minden olyan akciót megvizsgál, melyben akár civil, akár katona sérülést szenved" - nyilatkozta egy illetékes a BBC-nek.

Védik a bűnöst

A NATO rajtaütése ellen mintegy kétezer feldühödött szerb tüntetett csütörtök délután. A tiltakozók közt volt a boszniai szerb politikai vezetés, az akciót a boszniai szerb ortodox egyház is elítélte. Az egyházi vezetők az együttműködés jövőbeni megtagadásával fenyegetőztek, amennyiben a "bűnösöket nem vonják felelősségre".

Radovan Karadzsics a boszniai háború egyik fő bűnöse, a szerbek vezérkari főnökével, Ratko Mladiccsal együtt 1997 óta áll körözés alatt. A NATO az eltelt időben több rajtaütéssel is próbálta elkapni, ezek azonban sikertelenek voltak. Hivatalosan meg nem erősített feltételezések szerint a két háborús bűnös bujkálását a belgrádi szerb vezetés is segíti.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft