Friderika
10 °C
18 °C

Megrohamozták Karadzsics házát

2002.07.02. 11:19
Megrohamozták Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek egykori elnökének öt éve lakatlan házát az SFOR békefenntartói. A katonák videokazettákat és floppykat foglaltak le. Karadzsics helyszínre érkező felesége szerint a békefenntartók megrongáltak egy értékes festményt.
Lerohanták a NATO boszniai békefenntartó erői Radovan Karadzsics, a boszniai Szerb Köztársaság egykori, háborús bűnökkel vádolt elnökének lakatlan házát. Az SFOR francia alakulatai fegyverek után kutattak a házban - nyilatkozta a palei ház egyik őre a Reuters hírügynökségnek. Radovan Karadzsics felesége egy órával a házkutatás után érkezett a helyszínre, a Reuters jelentése szerint azért, hogy felmérje az okozott károkat.

Öt éve lakatlan a ház

A belgrádi média szerint a békefenntartók megrongáltak egy értékesebb festményt. Karadzsics palei háza állítólag öt éve lakatlan. A katonák elvittek magukkal néhány videokazettát és a számítógép mellett talált floppykat - jelentette az MTI.

Karadzsics egyetlen családtagját sem tartóztatták le az akció során - mondta el a boszniai szerb rendőrség a hírügynökségnek. A NATO alakulatai helikopterek kíséretében hajnali négy órakor törtek be a Szarajevó közvetlen közelében fekvő Paléba. A város, mely a háború idején a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa is volt, Szarajevó népszerű téli üdülőtelepe volt korábban.

Sikertelen akciók

Radovan Karadzsics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben emelt vádat népirtás és egyéb emberiség elleni büntettek miatt. A boszniai békefenntartó alakulatok az azóta eltelt időben, bár többször is kísérletet tettek rá, nem tudták elfogni a szerb vezetőt. Legutóbb két egymást követő nap is rajtaütéssel próbálkoztak a kelet-hercegovinai Celebicsi környékén, mindkét alkalommal sikertelenül.

15%
4299 Ft
3655 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft