Árpád
-2 °C
3 °C

Megrohamozták Karadzsics házát

2002.07.02. 11:19
Megrohamozták Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek egykori elnökének öt éve lakatlan házát az SFOR békefenntartói. A katonák videokazettákat és floppykat foglaltak le. Karadzsics helyszínre érkező felesége szerint a békefenntartók megrongáltak egy értékes festményt.
Lerohanták a NATO boszniai békefenntartó erői Radovan Karadzsics, a boszniai Szerb Köztársaság egykori, háborús bűnökkel vádolt elnökének lakatlan házát. Az SFOR francia alakulatai fegyverek után kutattak a házban - nyilatkozta a palei ház egyik őre a Reuters hírügynökségnek. Radovan Karadzsics felesége egy órával a házkutatás után érkezett a helyszínre, a Reuters jelentése szerint azért, hogy felmérje az okozott károkat.

Öt éve lakatlan a ház

A belgrádi média szerint a békefenntartók megrongáltak egy értékesebb festményt. Karadzsics palei háza állítólag öt éve lakatlan. A katonák elvittek magukkal néhány videokazettát és a számítógép mellett talált floppykat - jelentette az MTI.

Karadzsics egyetlen családtagját sem tartóztatták le az akció során - mondta el a boszniai szerb rendőrség a hírügynökségnek. A NATO alakulatai helikopterek kíséretében hajnali négy órakor törtek be a Szarajevó közvetlen közelében fekvő Paléba. A város, mely a háború idején a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa is volt, Szarajevó népszerű téli üdülőtelepe volt korábban.

Sikertelen akciók

Radovan Karadzsics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben emelt vádat népirtás és egyéb emberiség elleni büntettek miatt. A boszniai békefenntartó alakulatok az azóta eltelt időben, bár többször is kísérletet tettek rá, nem tudták elfogni a szerb vezetőt. Legutóbb két egymást követő nap is rajtaütéssel próbálkoztak a kelet-hercegovinai Celebicsi környékén, mindkét alkalommal sikertelenül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?