Valér
4 °C
8 °C

Legálisan vásárolt olajat Szaddámtól a Mol

2004.10.08. 12:46
Az ENSZ felügyelete mellett, a világszervezet "olajat élelmiszerért" programja keretében vásárolt olajat Szaddám Huszein diktatúrájától a Mol. Az olajipari vállalat nem Iraknak, hanem az ENSZ-nek utalta át a tartályhajónyi olaj árát. A CIA által közzétett, az iraki olajszállításokat taglaló lista másik magyar szereplője, Király B. Izabella ügyét az Index értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálja.
Valóban szerepel a CIA weboldalán közzétett, az iraki diktatúrától olajat vásárló, illetve adományként kapó cégek és magánszemélyek listáján a Mol-Mineralimpex, ismerte el az Indexnek Lukács Bea, az olajtársaság szóvivője. A Mineralimpex Külkereskedelmi Vállalat 1997 elején a MOL Rt. megbízásából, annak ellátásbiztonságának növelése szándékával vásárolt egy hajótétel kőolajat az iraki állami vállalattól (SOMO) az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program keretében, mondta el az Indexnek Lukács.

Az ENSZ-nek fizettek

"Az üzlet a vonatkozó szabályok betartása mellett, az ENSZ felügyeletével jött létre", nyilatkozta a MOL illetékese. Mint mondta, a vállalat a mintegy egy tartályhajónyi olaj ellenértékét nem az iraki államnak, hanem az ENSZ programjának a Banque National de Paris (BNP)-nél New York-ban vezetett számlájára utalta át. Az összegből a világszervezet élelmiszert vásárolt, ezt szállították aztán Irakba.

További szállításokra nem került sor. A későbbi években a Mineralimpex (új nevén MOLTRADE-Mineralimpex Rt.) nem szerződött az iraki vállalattal.

Törvényes vásárlók

A CIA által közzétet lista mellékletében is kiemelik, hogy azon több valóban legálisan kötött üzlet is szerepel, mivel a teljes olajforgalmat nyilvánosságra hozták. A listán a Mol mellett több tucat olajipari vállalat, többek között az osztrák ÖMV és a brit-holland Shell is szerepel.

Olajat propagandáért

Ahogy szerepel Király B. Izabella szélsőjobboldali pártalakulata, a Magyar Érdek Pártja is. A szélsőjobboldali tanárnő, a szkinhedek kilencvenes évekbeli pártfogója azonban bizonyosan nem az ENSZ felügyelete mellett kötötte meg az üzletet.

A CIA listája szerint Király B. pártja három olajkiutalásban részesült, ezek közül egy alkalommal a román Rompetrol közvetítésével létre is jött az üzlet. A Magyar Érdek Pártja ezek szerint 1,1 millió hordó olaj eladásának jutalékából részesülhetett.

Vizsgálódik a titkosszolgálat

Király B. pártja a kilencvenes években több, harminc fősnél nem nagyobb szimpátiatüntetést is tartott Szaddám diktatúrája mellett, a szélsőjobbos politikus elmondása szerint képeslapkampányt is folytatott a zsarnok mellett.

Király B. érintettségét az Index értesülései szerint vizsgálja a Nemzetbiztonsági Hivatal. Megkeresésünkre a hivatal illetékesei nem kívánták kommentálni az esetet.