Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Sebesült beszlani gyerekeket szállítottak Moszkvába

2004.09.04. 09:28
Putyin orosz elnök visszatért Moszkvába, ahol újból elmondta: nem volt más lehetőség a túszmentésre. Hat súlyosan sebesült gyermeket repülőgépen Moszkvába szállítottak. Beszlan gyermekklinikáján szombat reggel moszkvai pszichiáterek kezdték meg a túszok és a tragikus eseményekben érintett más személyek kezelését.
Az orosz kommandósok bátorságát dicsérte és teljes körű támogatást ígért a beszlani áldozatoknak Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az észak-oszétiai Beszlanban tett rövid látogatása után szombat délelőtt visszatért Moszkvába. Ezzel egy időben hat súlyosan sebesült gyermeket a fővárosba szállítottak megműteni.

Putyin szerint mindent megtettek

Moszkvába érkezésekor Vlagyimir Putyin ismét hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők nem terveztek erőszakos beavatkozást Beszlanban. "Az események nagyon gyorsan és váratlanul bontakoztak ki, de a különleges szolgálatok munkatársai rendkívüli bátorságot tanúsítottak" - mondta, megemlítve, hogy nagy veszteséget is szenvedtek.

Az államfő elmondta azt is, hogy utasítást adott minden, segítségre és támogatásra szoruló beszlani összeírására. "Mindent megteszünk, hogy segítsünk az embereknek, valamint támogassuk őket a gyógyításban és egészségük helyreállításában."

Sebesült gyerekeket vittek Moszkvába

Putyin újságírók előtt úgy vélekedett, "a terroristák egyik célja az volt, hogy nemzetiségi ellenségeskedést szítsanak, és lángba borítsák az Észak-Kaukázust". Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "a terrorcselekmények társtettesének és segítőjének fognak tekinteni mindenkit, aki felül az ilyen irányú provokációknak".

Az elnök érkezésével egy időben hat súlyosan sebesült gyermeket vittek egy Il-76-os repülőgéppel a fővárosba. A gyermekeket intenzív ellátás mellett, gyermekorvosok és szüleik kíséretében szállították a gépen.

Pszichiáterek a fővárosból

A túszdráma által sújtott észak-oszétiai Beszlan gyermekklinikáján eközben szombat reggel moszkvai pszichiáterek kezdték meg a túszok és a tragikus eseményekben érintett más személyek kezelését. Az ellátást irányító Zurab Kekelidze professzor elmondta, hogy az eseményeket átélt vagy abban szülein keresztül érintett minden egyes gyereket meg fognak vizsgálni.

Egyúttal egyhetes pszichológiai rehabilitációs tanfolyamot indítanak, hogy minden érintettet megtanítsanak a túszok és hozzátartozóik által megélt sokk enyhítésének lehetséges módszereire.  • Vennék
  • Hírek