Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öngyilkos merénylet lehetett a moszuli támadás

2004.12.22. 21:38
A moszuli támaszpont elleni támadás öngyilkos merénylet volt, jelentette szerdán az ABC amerikai televízió. Közben egy németországi amerikai támaszpontra szállították a támadás több sebesültjét. A közép-iraki Mahmudíjában szerda este egy gázt szállító tartálykocsit robbantottak fel, a támadásnak négy halottja van.
Az amerikai televízió meg nem nevezett forrásokat idézve jelentette: a helyszínen talált hátizsák és egy emberi törzs maradványai arra utalnak, hogy öngyilkos merényletet követtek el a támaszpont étkezdéje ellen. Korábbi jelentésekszerint a támadást rakétával vagy aknagránáttal hajtották végre.

Tartálykocsit robbantottak Mahmudíjában
Gázt szállító tartálykocsit robbantottak fel szerda este a közép-iraki Mahmudíja város központjában, a hatalmas robbanásban négy ember vesztette életét és 53-an megsebesültek, közölték szemtanúk és kórházi források. Szemtanúk szerint a tartálykocsit rakétatalálat érte, s a detonáció nyomán öt ház omlott össze.
A Bagdad felé tartó tartálykocsi kora este (közép-európai idő szerint délután fél ötkor) robbant fel az iraki fővárostól 40 kilométerre délre lévő Mahmudíja zsúfolt belvárosában. A városi kórház igazgatója, Davud al-Tái szerint a támadásban négy ember vesztette életét és 53 sebesültek meg.

Thomas Metz amerikai tábornok a CNN amerikai hírtelevízióban közölte, hogy folyik a nyomozás a támadás részleteinek kiderítésére, de nagyon is lehetséges, hogy az étkezdében robbant fel egy pokolgép. A Pentagon egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint e pillanatban három támadási módot tartanak valószínűnek: vagy azt, hogy egy öngyilkos merénylő hatolt be a támaszpontra, vagy azt, hogy elhelyeztek bent egy robbanószerkezetet, illetve hogy tüzérségi fegyverrel eltalálták az étkezdének helyet adó sátrat, amelyben több száz ember tartózkodott éppen. A halálos áldozatok száma 22, a sebesülteké legalább hetven.

Szerdán egy internetes honlapon részleteket közöltek az állítólagos merényletről. Eszerint az elkövető egy 24 éves moszuli férfi volt, aki két hónapja dolgozott a támaszponton, és a létesítménnyel kapcsolatos információkkal látta el a szervezetet, jelentette az ABC.

Az amerikai légierő egy C-141 típusú gépe 50 embert szállított szerdán Irakból a ramsteini amerikai légitámaszpontra. Legtöbbjük a moszuli támadás sebesültje, és a közeli Landstuhl kórházába szállítják őket. A Németországba érkezett sebesültek közül nyolcnak az állapota válságos.