Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Tízezer tartalékost mozgósítanak Nagy-Britanniában

2002.11.04. 12:34
Az Irak elleni háborúra készülő brit kormány olyan mértékű mozgósítás bejelentésére készül, amilyenre a hidegháború idején csak egy orosz invázió esetén került volna sor. A tízezer tartalékost meghatározatlan időre hívnák be. Hasonló méretű mozgósításra legutóbb az 1953-as koreai háború idején került sor.
Mintegy tízezer tartalékos katona mozgósítására készül a brit kormány - értesült a Daily Telegraph című brit napilap. Információik szerint még a héten bejelentik a mozgósítást egy olyan királyi rendelet keretében, amelynek kiadására az 1953-as koreai háború óta nem volt példa.

A normálisnál nagyobb

A rendeletben II. Erzsébet uralkodó széles körű és "nagyon ellentmondásos jogokat biztosít a vezérkari főnököknek a normálisnál sokkal nagyobb mértékű mozgósításra" - írja a lap. Az érintett katonai egységek parancsnokait hétfőre rendelték a védelmi minisztériumba, hogy tájékoztassák őket a tömeges mozgósításról. Geoff Hoon védelmi miniszter akár már hétfő délután bejelentheti a döntést a parlamentben.

Meghatározatlan időre

A mozgósítás részét képezi Nagy-Britannia és az Egyesült Államok Irakkal szembeni politikájának. Legutóbb tavaly, az afganisztáni háború idején rendelte el London a tartalékosok mozgósítását. A brit törvények értelmében a tartalékosok kétévente hat hónap szolgálatra kötelezhetők. A királyi rendelet lehetővé tenné meghatározatlan időre szóló mozgósításukat, függetlenül attól, hogy mikor álltak utoljára szolgálatban.

Mintha az oroszok támadnának

"Ez nagyon drasztikus intézkedés. Olyan, amilyent akkor hoztunk volna, ha az oroszok megszállták volna Európát" - idézett a brit lap egy magát megnevezni nem kívánó forrást, aki az Irakra kifejtett nyomás hitelességének alátámasztásával magyarázta az intézkedést. Mint hozzátette, ez a lépés megmutatja, hogy Nagy-Britannia igazán komolyan gondolja az iraki tömegpusztító fegyverek problémájának megoldását.

Szaudi nem
"Együtt fogunk működni az ENSZ biztonsági tanácsával, de nem veszünk részt a katonai műveletekben és nem járulunk hozzá katonai létesítményeink használatához" - jelentette ki Szaúd al-Fejszál, Szaúd-Arábia külügyminisztere a CNN-nek. Mint mondta, támogatják a válság politikai megoldását, és bíznak abban, hogy elkerülhető a katonai konfliktus. "Irak egyértelmű ígéretet tett az arab országoknak az ENSZ határozatainak tiszteletben tartására" - indokolta döntését Fejszál.

A szaúdiakat aggasztja, hogy Husszein megbuktatása után akár Irak amerikai megszállására is sor kerülhet. "Irak nem Japán, Husszein nem Hirohito császár és nem tudom, hogy bármelyik amerikai tábornok képes lenne arra, amit McArthur véghez vitt" - utalt a külügyminiszter az iraki kérdés megoldását a II. Világháború utáni német és japán rendezéshez hasonlító felvetésekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?