Viola
-5 °C
-2 °C

Bush: elkerülhetetlenné válhat az erő alkalmazása

2002.10.02. 21:20
George Bush amerikai elnök szerint elkerülhetetlenné válhat az erő alkalmazása Irak ellen, ha záros határidőn belül nem teljesíti a Biztonsági Tanács határozatait. Az iraki háború költsége napi 1,5-2 milliárd dollár lenne.
Bush elnök a Fehér Ház előtt, törvényhozók társaságában rövid ünnepség keretében üdvözölte a képviselőházzal kötött megállapodását az Irak elleni katonai fellépést jóváhagyó határozattervezet szövegéről.

Az elnök fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok egységet mutasson szövetségesei és Irak előtt. A bagdadi rezsimnek meg kell értenie, hogy nincs más választása, mint hogy maradéktalanul teljesítse a Biztonsági Tanács követeléseit, és erre már nem maradt sok ideje. Ha mégis másként választana, és kitart makacsságában, az erő alkalmazása elkerülhetetlenné válhat.

Még tart a vita

Bush elnök reggel a Fehér Házban tanácskozott a kongresszus vezetőivel. A szenátussal még nem sikerült dűlőre jutnia, elsősorban a demokrata párti törvényhozók közötti nézeteltérések miatt. Joseph Lieberman demokratapárti szenátor azonban a nap folyamán beterjesztett egy kétpárti határozattervezetet, amelynek ugyanaz a szövege, mint amiben a képviselőház és a Fehér Ház megegyezett, de amellyel Tom Daschle, a szenátus demokratapárti elnöke nem értett egyet. Daschle a szenátusi vita kezdetén nem volt jelen.

A háború ára

Az Irak elleni háború napi 1,5-2 milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államoknak - vélte az Institute for International Economics nemzetközi gazdaságkutató intézet egyik szakértője. A CNBC-nek nyilatkozó Gary Hufbauer azt mondta, hogy ez a becslés 50-100 napig tartó háborút vesz alapul.

A költségeknél fontosabb azonban a kőolaj áremelkedése. A szakértő szerint amennyiben a kőolaj ára hordónként 10 dollárral nőne, ez az amerikai GDP-t 50 milliárd dollárral fogná vissza, és ennek duplájával, ha a borúlátóbb forgatókönyv valósulna meg, azaz az energiahordozó 20 dollárral drágulna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!