Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bush: az iraki fenyegetést meg kell állítani

2002.09.28. 17:38
Nagy veszély fenyegeti az Egyesült Államokat iraki részről, és ez a veszély növekszik - jelentette ki szokásos heti rádióbeszédében George W. Bush amerikai elnök.
"A bennünket fenyegető veszély hónapról hónapra, évről évre növekszik, és ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, bátorítjuk őket (az irakiakat). Amikor ezek a veszélyek valóban beteljesülnek, már nagyon késő lesz, hogy magunkat és szövetségeseinket megvédhessük" - fogalmazott az amerikai elnök.

Bush szerint az iraki diktátor idővel rendelkezhet azokkal az eszközökkel, amelyekkel fenyegetheti és uralhatja a térséget. Ezek között az eszközök között megemlítette a VX ideggázokat. Nem zárta ki azt sem, hogy egy napon Szaddám Huszein atomfegyverrel láthatja el a terrorista csoportokat.

Leszögezte: kemény határozatot akar elfogadtatni a kongresszussal, amely szükség esetén felhatalmazza az elnököt a katonai erő alkalmazására az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek védelmében.

Az amerikai elnök rádióbeszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy - a demokrata vezetők által keltett kétségek ellenére - megszerezheti a kongresszus támogatását.

"Egy ilyen határozat elfogadása világos üzenet lenne a nemzetközi közösségnek és az iraki rezsimnek is arra vonatkozólag, hogy teljesíteni kell az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyek előírják az iraki diktátor lefegyverzését. E követelményeknek vagy eleget tesznek, vagy ki kell kényszeríteni őket" - fejtette ki George W. Bush.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?