Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bush: Szaddám csak nevet az ENSZ-határozatokon

2002.09.26. 10:35
Irak vegyi fegyverek használatára képezte ki az al-Kaida terroristáit, állította az őrizetbe vett tagok vallomásaira hivatkozva Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó. Eközben Bush azzal vádolta meg a kongresszus demokrata szenátorait, hogy nem törődnek az Egyesült Államok biztonságával.
"Az ENSZ-nek a sarkára kell állnia, hogy Szaddám Husszein végre hitelesen számoljon be országa fegyverkezési programjáról" - mondta George W. Bush szerdán. Az amerikai elnök szerint az iraki diktátor már 11 éve szembeszáll a nemzetközösség akaratával. Bush szerint Husszein "biztosan csak röhög, ha az ENSZ-ről és annak határozatairól hall, és ez nem tesz jót a világ egészségének". Az ENSZ-nek ragaszkodnia kell a határozatok végrehajtásához, különben azt kockáztatja, hogy senki sem veszi majd komolyan." Bush azt mondta egy pártkongresszuson: "nem hagyjuk, hogy a világ leggonoszabb a diktátora a világ leggonoszabb fegyverével zsaroljon minket."

Irak és az al-Kaida

Eközben Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette, hogy Irak vegyi fegyverek kezelésére képzett ki több al-Kaida-harcost is. Rice azt állítja, hogy az erre vonatkozó információk az őrizetbe vett al-Kaida-harcosoktól származnak. Tudósítók szerint ez volt az első alkalom, hogy Washington bizonyítani próbálta azt a feltételezést, hogy az iraki rezsim és az al-Kaida terrorszervezet között kapcsolat állt fenn.

Új ENSZ határozat?

A BBC tudósítója szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai tisztában vannak azzal, hogy Washington új határozatot szeretne, és készek azt megvitatni. Jack Straw brit külügyminiszter azt állítja, hogy Oroszország, Kína és Franciaország valószínűleg kész lenne elfogadni az új határozatot. Igor Ivanov orosz külügyminiszter azonban elutasította a Tony Blair brit miniszterelnök által kedden nyilvánosságra hozott dossziét, amely az iraki rezsim veszélyességét hivatott bizonyítani. Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter még kedden "hazugságnak" nevezte az anyagot.

Belpolitikai összecsapás

Bocsánatkérést követel George W. Bush amerikai elnöktől Tom Daschle demokrata szenátor, a szenátusi többség vezetője, mert az elnök azt mondta: "a demokrata többségű szenátus nem törődik az amerikai emberek biztonságával." Az általában visszafogott és nyugodt Daschle éles hangon utasította vissza az elnök szavait. Elemzők szerint a közeledő novemberi kongresszusi választások előtt a republikánusok a háborúra való készülődéssel akarják elterelni a figyelmet a belföldi problémákról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!