Erzsébet
1 °C
4 °C

Az iraki külügyminiszter szerint Blair túlzott és hazudott

2002.09.24. 20:03
Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter is visszautasította a brit kormány által nyilvánosságra hozott bizonyítékokat az iraki tömegpusztító fegyverkezési programról, és hazudozással, pánikkeltéssel vádolta meg Tony Blair brit miniszterelnököt.
"Blair azt állította, hogy bizonyítékokkal áll elő, de amit elmondott, az csak pánikkeltés, túlzás és hazugság - közölte Szabri Kairóban, ahol átadta Szaddám Huszein iraki elnök üzenetét Hoszni Mubarak egyiptomi államfőnek. Tony Blair brit kormányfő a parlament rendkívüli ülésén arról szólt, hogy az iraki fegyverkezési program aktív és terjeszkedik.

A iraki külügyminiszter szerint a cél azonban csak az, hogy "igazolják az igazolhatatlant". "A cél az, hogy érvekkel támasszák alá az Irak elleni rosszindulatú terveket."

Nadzsi Szabri elmondta azt is, hogy hazája nem működne együtt egy új, amerikai-brit nyomásra készülő ENSZ biztonsági tanácsi határozattal. Ők csak a régi határozatok alapján engednék vissza Irak területére a nemzetközi fegyverzetellenőröket. "Készek vagyunk a brit ellenőrök látogatására, hogy aztán elmondhassák a világnak, hol is vannak azok a fegyverek." - jelentette ki ironikusan Szabri.

Jacques Chirac francia elnök úgy vélekedett, hogy az Irak elleni háború elkerülhető, ha a Biztonsági Tanács kiemelt szerepet kap a döntéshozatalkor. Az európai uniós és ázsiai vezetők koppenhágai csúcsértekezletén tartózkodó francia államfő hangsúlyozta, hogy a háború a legrosszabb megoldás, és a fegyverzetellenőrök haladéktalan visszatérése megelőzhetné a helyzet elmérgesedését. A brit dosszié kapcsán Chirac csak annyit közölt: neki nincsenek bizonyítékai az iraki tömegpusztító fegyverekről, csak "figyelmeztető jelzései".

Sir Roderic Lyne, Nagy-Britannia moszkvai nagykövete arról szólt, hogy az ENSZ biztonsági tanácsában állandó tagként szereplő Oroszország álláspontja közeledni látszik a brit előterjesztéshez az Irak-dosszié nyilvánosságra hozása óta. Lyne hozzátette: Moszkva támogatása új megvilágításba helyezné a szigorúbb BT-határozat esetleges elfogadását.

Alexander Downer ausztrál külügyminiszter a brit dokumentummal kapcsolatosan úgy nyilatkozott: ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Irak tömegpusztító fegyverek előállításán fáradozik. Downer szerint az ausztrál titkosszolgálatok ide vonatkozó információit alátámasztják a brit dosszié állításai - adta hírül az AFP.