Piroska
3 °C
4 °C

Blair közzétette az Irak-dossziét

2002.09.24. 11:55
A brit titkosszolgálatok jelentése szerint Irak 45 perc alatt csapást tudna mérni szomszédaira. Iraki illetékesek alaptalannak nevezték a dokumentum állításait.
Nagy várakozás övezte a brit titkosszolgálatok által összeállított dokumentum nyilvánosságra hozatalát. Blair az anyagot az alsóház elé terjesztette további vitára, azzal a céllal, hogy az eddig bizonytalan képviselőket is megnyerje.

A jegyzet azonban bizonyos mértékig csalódást okozott. Egy munkáspárti biztonsági szakértő szerint a dokumentum nem tartalmazott új tényeket, csak állításokat és feltételezéseket. Blair mindezt azzal magyarázta, hogy a tények megismeréséhez a fegyverzetellenőröknek vissza kell térniük az országba, de mint az előszóban is kifejtette, meggyőződése, hogy Irak tömegpusztító fegyverei fejlesztésén dolgozik, és ezt nem lehet annyiban hagyni.

Az "állítások"

Tony Blair
A dokumentum szerint Irak jelenleg is képes arra, hogy 45 perc alatt biológiai és kémia fegyvereket vessen be a szomszédos országok ellen. Mindezek mellett az ország komoly fejlesztéseket folytat hordozórakétái hatótávolságának növelésért. Olyan új rakéthajtóműveket tesztelnek, amelyekkel elérhetők az Egyesült Királyság és a NATO ciprusi, görög-, és törökországi bázisai.

A jelentés szerint az ország öt éven belül atomhatalommá válhat, de ha sikerül illegális úton bizonyos felszereléseket beszerezniük, akkor ez már egy-két éven belül bekövetkezhet. Emellett szerepel a dokumentumban az az állítás is, miszerint Irak nagy mennyiségű uránt vásárolt, annak ellenére, hogy az országban nem lehet polgári célokra felhasználni az anyagot.

Kulturális cáfolat

Iraki illetékesek percekkel a jelentés nyilvánosságra hozatala után már alaptalannak nevezték a dokumentum állításait. Hamed Yousif Hummadi iraki kulturális miniszter a Reutersnak nyilatkozva elmondta: "Blair az Irak-ellenes cionista összeesküvés egyik cinkosaként cselekszik, és állításai teljesen megalapozatlanok."

Az alsóház előtt az anyag

Kedd délelőtt az alsóház vitatja meg a Blair által beterjesztett anyagot. Az egyik munkáspárti képviselő elmondta, nem tudja elképzelni, hogy ez a dokumentum hogyan tudná meggyőzni az eddig a támadást ellenző képviselőket - tudósította a CNN.

Izrael nem maradna tétlen
Izrael figyelmeztette Irakot, hogy az 1991-es öbölháború alatt történtekkel szemben most "keményen fog válaszolni" egy iraki támadás esetén - tudósított az MTI. A hírt kedden közlő Jediót Ahronót tel-avivi napilap szerint az üzenetet részben Irakkal kapcsolatban álló arab tisztségviselők, részben Oroszország útján juttatták el Bagdadba. Izrael nemrégiben tájékoztatta Irakot, hogy "nem áll szándékában részt venni egy Irak területe elleni amerikai hadműveletben. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem kommentálta az újsághírt. Irak 1991 elején, az öbölháború alatt 39 hagyományos robbanófejekkel felszerelt Scud rakétát lőtt ki Izraelre. E támadások következtében két ember meghalt és több százan megsebesültek. Izrael akkor - az Egyesült Államok kifejezett kérésére - nem mért válaszcsapást. Washington ugyanis attól tartott, hogy izraeli katonai beavatkozás esetén szétesik az Irak-ellenes koalíció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!