Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

HIV-vírussal fertőzték meg az iraki ellenzékieket?

2002.09.20. 15:18
A bagdadi rezsim HIV-vírussal fertőzte meg ellenzékiek közeli családtagjait és gyanútlan vírushordozó személyek külföldre küldésével járványokat idézhet elő a nyugati országokban, állítja egy külföldre szökött iraki atomtudós.
Irak mit sem sejtő utazókat olthat be fertőző betegségek, köztük a himlő kórokozójával azért, hogy járványokat idézzen elő a nyugati országokban. Ezeknek a gyanútlan "vírusfutároknak" nem is kell okvetlenül irakiaknak lenniük, mondta az 1994-ben az Egyesült Államokba menekült Hidir Hamza nukleáris szakértő. A férfi kijelentései csütörtökön az amerikai kongresszusban hangzottak el.

Megfertőzött ellenzékiek?

A disszidens azt gyanítja, hogy a biológiai fegyverkezési programot is irányító iraki titkosszolgálat száműzetésben élő ellenzékiek közeli hozzátartozóit fertőzte meg a múltban az AIDS vírusával. Tette mindezt annak reményében, hogy a családtagok továbbadják a fertőzést politikai ellenlábasoknak. Hamza ezzel véli megmagyarázhatónak, hogy egyes iraki disszidensek Irakban maradt családtagjai váratlanul engedélyt kaptak az emigrációban élő hozzátartozók meglátogatására. Ilyenkor, a külföldi utazás előtti kötelező védőoltás ürügyén olthatták be őket a rettegett kórokozóval.

Embereken kísérleteznek?

Hamzai úgy tudja, hogy egész családok lettek ily módon megfertőzve az immunbetegséggel és más kórokkal. A férfi azt is hozzátette, hogy az AIDS-fertőzött személyekkel egy, a titkosszolgálat felügyelete alatt álló titkos sivatagi intézetben folytatnak biológiai kísérleteket - írja tudósításában az AFP.