Judit
3 °C
7 °C

HIV-vírussal fertőzték meg az iraki ellenzékieket?

2002.09.20. 15:18
A bagdadi rezsim HIV-vírussal fertőzte meg ellenzékiek közeli családtagjait és gyanútlan vírushordozó személyek külföldre küldésével járványokat idézhet elő a nyugati országokban, állítja egy külföldre szökött iraki atomtudós.
Irak mit sem sejtő utazókat olthat be fertőző betegségek, köztük a himlő kórokozójával azért, hogy járványokat idézzen elő a nyugati országokban. Ezeknek a gyanútlan "vírusfutároknak" nem is kell okvetlenül irakiaknak lenniük, mondta az 1994-ben az Egyesült Államokba menekült Hidir Hamza nukleáris szakértő. A férfi kijelentései csütörtökön az amerikai kongresszusban hangzottak el.

Megfertőzött ellenzékiek?

A disszidens azt gyanítja, hogy a biológiai fegyverkezési programot is irányító iraki titkosszolgálat száműzetésben élő ellenzékiek közeli hozzátartozóit fertőzte meg a múltban az AIDS vírusával. Tette mindezt annak reményében, hogy a családtagok továbbadják a fertőzést politikai ellenlábasoknak. Hamza ezzel véli megmagyarázhatónak, hogy egyes iraki disszidensek Irakban maradt családtagjai váratlanul engedélyt kaptak az emigrációban élő hozzátartozók meglátogatására. Ilyenkor, a külföldi utazás előtti kötelező védőoltás ürügyén olthatták be őket a rettegett kórokozóval.

Embereken kísérleteznek?

Hamzai úgy tudja, hogy egész családok lettek ily módon megfertőzve az immunbetegséggel és más kórokkal. A férfi azt is hozzátette, hogy az AIDS-fertőzött személyekkel egy, a titkosszolgálat felügyelete alatt álló titkos sivatagi intézetben folytatnak biológiai kísérleteket - írja tudósításában az AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?